Aa

Aa

Заједно у борби против насиља

Заједно у борби против насиља

Заједно у борби против насиља

Читај ми

„Жртве насиља у нашој земљи морају да знају да нису саме, већ да у сваком тренутку имају подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. О овом проблему, које постоји у целом свету, а не само у Србији, мора јавно да се говори, јер то је један од најбољих начина да се са тим проблемом као друштво заједно изборимо“, поручио је министар Зоран Ђорђевић поводом обележавања Међународног дана борбе против злостављања старијих особа.

 

Министар Ђорђевић рекао је проблем насиља постојао и раније, али да се о њему није причало јавно.

„Данас смо сви као друштво храбрији, зрелији и свесни проблема који нажалост постоји у нашем друштву и отворено желимо о њему да причамо. Председник Србије Александар Вучић дао је јасне смернице када сам дошао на чело овог Министарства, а то је да се брига о нашим најстаријим грађанима, у сваком смислу, подигне на виши ниво. Сваки вид насиља у нашој држави, пораз је целог друштва и ако успемо да изборимо са њим, сви заједно бићемо поносни на то“, истакао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, ресорно Министарство улаже максималне напоре како би обезбедило сигурно окружење за све старије особе, а посебно се бави унапређењем толеранције према њима и потпуним искорењивањем дела злостављања, занемаривања и насиља. Такође, организује и низ манифестација у којима се промовише међугенерацијска солидарност.

 

„Нашу децу морамо да учимо правим људским вредностима, како би сутра израсли у квалитетне и добре људе који ће нашу државу учинити бољим и савременијим местом за живот“, истакао је министар и додао да ће ускоро бити представљене и Измене и допуне Закона о социјалној заштити који ће сигурно много допринети решавању овог проблема.

 

Ђорђевић је подсетио и да је Министарство основало Национални СОС број за жене са искуством насиља који ради 24 часа, 7 дана у недељи и 365 дана у години. Како каже, тамо раде стручни људи, који у сваком тренутку могу да пруже помоћ онима којима је потребна. Преко овог СОС телефона сваки грађанин може да пријави насиље и тога не треба да се боји, већ да зна да ће тиме сигурно помоћи првенствено себи, а уједно и охрабрити оне који се боре са истим проблемом.

 

Госпођа Драгица Авдовић, која је од јануара прошле године уточиште од насиља пронашла у дому који је намењен искључиво збрињавању непокретних или теже покретних корисника којима је у потпуности потребна туђа нега и помоћ, рекла је да је веома захвална овој установи, јер јој је пружила све оно што јој је недостајало годинама.

 

„Од када сам у овој установи нико ме није обишао, али овде сам срећна, јер сви брину о мени и заиста се осећам сигурно. Воле ме и поштују као да сам њихов члан породице“, истакла је Авдовић.

 

Након уводних обраћања, корисници Геронтолошког центра Бежанијска коса учествовали су у модној ревији, а бенд „Забрањено старење“, који чине такође наши најстарији грађани отпевали су две нумере.