Aa

Aa

Заједничким залагањем и радом до изградње приступачне Србије

Заједничким залагањем и радом до изградње приступачне Србије

Заједничким залагањем и радом до изградње приступачне Србије

Читај ми

Поводом Светског дана церебралне парализе, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетиле су Медицинску школу  „Др. Андра Јовановић“ у Шапцу, у којој је, кроз пројекат „Без баријера, до образовања“, уграђен лифт.

 

Реализацију овог пројекта финансијски је подржало  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а уградњом лифта особама са инвалидитетом омогућено је несметано похађање наставе и коришћење услуга ове школе. За ту намену Министарство је издвојило више од 3 милиона динара. 

 

Министарка Кисић истакла је да се сарадњом Министарства, локалних самоуправа и удружења постижу најбољи резултати, као и да је град Шабац прави пример тога. 

 

„Када смо удружени – препреке не постоје. Све активности које спроводи Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом реализују се под слоганом „Србија без баријера“, а њихов заједнички циљ је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом“, навела је Кисић. 

 

Министарка Кисић је рекла да јој је веома драго што је омогућено да особе са инвалидитетом сада могу саме да дођу у медицинску школу у Шапцу и користе њене услуге. Како је навела, то је само један део активности које спроводи Министарство истакавши да је циљ свих активности стварање приступачне Србије.

 

Када су у питању особе са церебралном парализом у 2022. години, Министарство је за рад Савеза за церебралну и дечију парализу Србије  и 41 локалног удружења определило 19 милиона динара, док је за рад Савеза за церебралну и дечију парализу Војводине „Сунцокрет” и 9 локалних удружења издвојило око 5 милиона динара

 

Градоначелник Шапца Александар Пајић истакао је  да је поносан на овај велики пројекат, којим је особама са инвалидитетом омогућен долазак на услугу у Медицинској школи и навео да је ово доказ да се заједничким радом Министарства, града, школе и удружења постижу врхунски резултати. 

 

Председник Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић захвалио је Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом и Граду Шапцу на подршци коју су пружили за реализацију овог пројекта којим се лицима са инвалидитетом омогућава достојанствен приступ услугама Медицинске школе „Др. Андра Јовановић“. 

 

Како је навео, услуге школе бесплатно могу да користе потенцијални ученици, као и све особе са инвалидитетом, што доприноси њиховом бољем здравственом стању, посебно имајући у виду да, због дугогодишње инвалидности, немају право на рехабилитацију.

 

Током посете, министарска Кисић и помоћница Барошевић разговарале су са представницима удружења особа са инвалидитетом са територије града Шапца о начинима за даље побољшање њиховог положаја, док су са ученицима медицинске школе разговарале о значају приступачности за интеграцију особа са инвалидитетом.

 

Светски дан церебралне парализе обележава се широм света 6. октобра, а у Републици Србији обележава се и Недеља солидарности са особама са церебралном и дечијом парализом.