Aa

Aa

За запошљавање особа са инвалидитетом 500 милиона

За запошљавање особа са инвалидитетом 500 милиона

Читај ми

ПРОКУПЉЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да је ове године за запошљавање особа са инвалидитетом то Министарство издвојило 500 милиона динара и да је у првих осам месеци забележено повећање запошљавања тих особа за 39 одсто.

Запослило се преко 2.000 особа са инвалидитетом са Националне службе запошљавања, а 1.759 је прошло обуку у тој служби, рекао је Вулин новинарима током посете Дома за дневни боравак особа ометених у развоју "Сунце" у селу Водице код Прокупља.

Вулин је казао да је ове године учињен искорак у погледу активних мера запошљавања којим је предвиђено запошљавање више од 7.000 особа са инвалидитетом.

"До сада је одобрено 1.683, а пријавило се више од 2.500", рекао је Вулин и позвао послодавце да се пријављују, јер места има.

Уколико послодавци имају предрасуда, па се због тога не пријављују, онда се са тим мора борити читаво друштво, јер нико не може бити дискриминисан у 21. веку због свог инвалидитета, поручио је министар.

Мерама је придвиђено да се издвоји 20 одсто више средстава за запошљавање особе са инвалидитетом у односу када се запошљава особа без инвлаидитета, па је тако накнада код самозапошљавања 200.000 динара, а код новог запошљавања од 180.000 до 280.000 динара, додао је Вулин.

У Дому "Сунце" тренутно борави 17 корисника, а капацитет би могао да буде проширен и до 60 корисника, па би тај дом могао да прерасте и у регионалну установу, речено је приликом обиласка.

Министарство је издвојило 375.000 динара за пластенике, један је подигнут, а други ће бити урађен, у коме деца и особе ометене у развоју кроз радну терапију унапређују квалитет свог живота.

Вулин је рекао да је Министарство ове године издвојило 319 милиона динара за удружења и овакве пројекте.

"Обрадовати децу са сметњама у развоју је више од радног задатка, то више није радни задатак, то је част и задовољство", казао је Вулин и указао "да таква деца не смеју живети крај нас, она морају да живе са нама".

Вулин је захвалио локалној самоуправи и Топличком округу на подршци коју пружају Дому, а директор те установе Драгослав Петровић захвалио је министру и донаторима на помоћи.

Производи из пластеника користе се за припрему оброка корисника, а у склопу установе ради логопед са савременим логопедним сетом, корисници израђују предмете народне радиности.

Оснивач Дома је Удружење оболелих од мишићних и неуромишићних болести из Прокупља.