Aa

Aa

За разне пројекте обука опредељено 970 милиона динара

За разне пројекте обука опредељено 970 милиона динара

Читај ми

БЕОГРАД - За активне мере политике запошљавања издвојено је 2,8 милијарди динара и још 550 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, додајући да је ове године за разне пројекте обука и оспособљавања опредељено 970 милиона динара.

''Звучи боље него што јесте. Добро је да школујете људе, али када се вратите корак уназад схватите да сте потрошили 970 милиона динара за нешто што смо већ морали да знамо и што смо морали да имамо као знање'', рекао је Вулин на представљању резултата истраживања "Анкета послодаваца 2016/2017", које је спровела Национална служба за запошљавање.

Како је навео, то говори да читав процес образовања нисмо прилагодили потребама послодавца и да два пута плаћамо обуку и обучавамо човека да би коначно добио посао.

''Борићемо се заједно са Министарством просвете да коначно почнемо да прилагођавамо процес обуке привреди, а не обрнуто. Да питамо привреду шта је потребно од обуке да би смо запослили људе'', рекао је Вулин.

Он је навео и да ће се кроз НСЗ трудити да буду што флексибилнији и да има што више обука за познатог, конкретног, послодавца који тржи радну снагу.

''Ово је време вештина. Ово није више време формалног образовања, ово је време у коме послодавац тражи да знате нешто да радите и спреман је да плати управу ту вештину'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, колико будемо били успешни у политици запошљавања толико ћемо бити успешни у свему осталом, а ова влада се мери по томе у којој мери је успела да повећа запосленост.

''Наш посао је да помогнемо да се људи запосле онолико колико то држава може да уради, а да то не урадимо онако како се обично ради - повећањем администрације и броја особа у јавном сектору. Ми то не радимо и нисмо радили. Наш циљ је да држава буде ефикаснија и јефтинија'', рекао је Вулин.