Aa

Aa

За овогодишњи циклус програма „Моја прва плата“ заинтересовано 12.966 младих

За овогодишњи циклус програма „Моја прва плата“ заинтересовано 12.966 младих

За овогодишњи циклус програма „Моја прва плата“ заинтересовано 12.966 младих

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поносно је на програм „Моја прва плата“, за који је ове године конкурисало 12.966 младих, а своја радна места огласило 8.699 послодаваца, истакла је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на седница Међуминистарског савета за праћење и усмеравање спровођења реформе у области образовања и обезбеђивање расположивости неопходних услова и потребних ресурса за целовито спровођење реформе. 

 

„Млади представљају окосницу и снагу сваког друштва и због тога су њихово запошљавање и процеси у оквиру ефикасне транзиције из света образовања у свет рада од огромног значаја. У том смислу је направљен читав низ реформи у претходном временском периоду како би наши млади остали у својој земљи, засновали породице и привређивали, да сви заједно градимо још јачу и напреднију Србију“, истакла је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да је Влада Републике Србије на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ове године усвојила Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, са пратећим Акционим планом, као и да је спроведен читав низ конкретних програма и мера усмерених на подршку младима у запошљавању. Млади су том стратегијом дефинисани као приоритетна група када су у питању мере активне политике запошљавања, а програм „Моја прва плата“ се реализује другу годину за редом. 

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да је програм „Моја прва плата“ дао изузетне резултате, да је обилазећи предузећа где су млади стекли прва радна искуства видела колико су они посвећени и одговорни, што је резултирало тиме да након првог циклуса програма готово половина младих заснује радни однос и остане у тим предузећима. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела и да Република Србија континуирано прати новине које се у погледу политике запошљавања младих примењују у земљама ЕУ, међу којима је најзначајнији програм „Гаранција за младе“. „Овај програм је пример интервенције у оквиру које се младима који су неактивни и незапослени приступа кроз сарадњу различитих сектора и социјалних партнера, укључујући и организације цивилног друштва, а у циљу дугорочно одрживе интеграције на тржиште рада“, рекла је Кисић Тепавчевић. Програм „Гаранција за младе“ подразумева да млади добијају квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или додатну обуку у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или напуштања, односно завршетка формалног образовања.

 

Кисић Тепавчевић је рекла да је Република Србија потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада, чиме је прихватила да ће радити на постепеном увођењу „Гаранције за младе“, определити људске ресурсе и финансијска средства, формирати мултиресорне радне групе и израдити План имплементације овог програма до јуна 2022. године. У складу са смерницама за припрему Плана имплементације „Гаранције за младе“, које је израдила Европска комисија у сарадњи са Међународном организацијом рада и Европском фондацијом за обуке, први корак у поступку припреме Плана имплементације је успостављање механизама за његову израду, као и за праћење његове реализације, на чијем успостављању Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања интензивно ради.