Aa

Aa

Вулин: Русија и Србија не разговарају ултиматумима

Вулин: Русија и Србија не разговарају ултиматумима

Читај ми

ПАЛИЋ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас на Палићу да је Русија наша пријатељска земља и изузетан партнер и да стога, како је нагласио, премијеру Александру Вучићу у Москви неће бити постављен никакав ултиматум.

"Председнику српске Владе се не стављају ултиматуми", рекао је Вулин одговарајући на питање новинара поводом медијских спекулација о томе да би Србија, уколико би евентуално увела санкције Русији због украјинске кризе, могла да буде суочена са прекидом споразума о слободној трговини са Русијом.

Односи Руске Федерације и Србије су "изузетно срдачни и никад нису били бољи у последњој деценији", оценио је Вулин и нагласио да Вучић иде код "важног партнера на његов позив".

Вулин је напоменуо да је председник Владе Србије у протеклих десетак дана разговарао са председницима влада Немачке и Француске и да ће се сада видети и са председником руске државе.

"Нађите ми још једну земљу наше величине или много већу, која је доживела такво признање међународне заједнице", истакао је минстар Вулин оценивши да то сведочи о томе да се "о држави Србији говори добро и да се о њој мисли добро. Таквој држави се не постављају ултиматуми".

"Увек смо од Руске Федерације имали подршку и разумевање, што она може да очекује и од нас", нагласио је Вулин у изјави новинарима приликом посете едукативном центру на Палићу, у којем се обавља обука младих без родитељског старања, ради њиховог бржег запошљавања.

Кључна порука је колико ћемо отворити нових радних места

Вулин је изјавио да је у политици актуелне Владе Србије кључно питање колико ће у нашој земљи бити отворено нових радних места, што ће најефикасније бити остварено довођењем инвеститора.

"Наш посао је да обезбедимо услове да за стране инвеститоре постанемо конкурентни у односу на, рецимо, Румунију и Македонију", рекао је Вулин новинарима приликом посете установама на Палићу и у Суботици.

Напомињући да је Румунија чланица ЕУ, земља са 22 милиона становника и са огромним тржиштем а која има нижу просечну зараду од оне у Србији, Вулин је истакао да са том земљом као нашим највећим тржишним такмацем, нећемо покушавати да се изборимо тако што ћемо "срушити нашу основну цену рада" него на тај начин што ћемо законима и на други начин учинити да будемо привлачнији за инвеститоре.

Министар је рекао да има увек разлога за забринутост због раста малопродајних цена у мају, али је напоменуо да би пре свега требало утврдити који је кључни разлог томе, да ли је део тих поскупљења настао као последица поплава и смањене понуде пољопривредних производа или је реч о нечему другоме.

Он је нагласио да, због тих поскупљења, "не би никако смели да извлачимо закључке да би ваљало запалити државу или изазивати масовно незадовољство".

Треба водити рачуна о повећањима цена и у том погледу се поставити "као озбиљна држава", рако је Вулин и нагласио да је данас "главна порука колико цемо људи запослити" и да се у том смеру доносе и измене Закона о раду и нова законска решена у областима приватизације, стечаја и другим.

Вулин је истакао значај у том погледу и едукативног центра Војвођанске банке на Палићу у којем се, у сарадњи са организацијом Дејл Карнеги тренинг Србија обучавају млади без родитељског старања како би убудуће лакше нашли посао.

Министарство ће и убудуће помагати такве и сличне пројекте, рекао је Вулин, који је потом посетио Геронтолошки центар у Суботици.