Aa

Aa

Вулин - Мерк: Нама много значи подршка других земаља / Потребан заједнички став о избегличкој кризи

Вулин - Мерк: Нама много значи подршка других земаља / Потребан заједнички став о избегличкој кризи

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министарка за европске интеграције Немачке покрајине Баварске Беата Мерк изјавила је данас уочи неформалног састанка министара иностраних послова ЕУ у Луксембургу, да ће једна од тема тог скупа бити и заузимање заједницког става свих 28 чланица ЕУ о мигрантској кризи.

"ЕУ, пре свега треба да заузме заједнички став како да се помогне љдима који долазе из ратом захваћених подручја - да свака земља од 28 чланица ЕУ преузме онолико одговорности колико су њене могућности", рекла је Мерк.

Она очекује и да ће учесници састанку у Луксмбургу јасно указати да "проблем покушава да се ресити тамо где је настао поготову у земљама ван ЕУ у којима постоји велики број избеглица - Турска, Либан ... да не би дошло до великог таласа као што је сада".

"ЕУ је у многим ситуацијама показала изузетну солидарност између себе и мислим да је ово тренутак да свих 28 чланова ЕУ покажу солидарност према земљама које нису чланице ЕУ, а налазе се дубоку у овом проблему као и земље из ЕУ", рекла је Мерк.

Она је са министром за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином обишла Привремени центар за мигранте у Прешеву.

Дводневни неформални састанак министара иностраних послова Европске Уније (GIMNIH) почиње сутра у Луксембургу, а једна од главних тема током пленарне дискусије биће актуелно питање миграција.

Домаћини састанка, на коме ће учествовати шеф српске диплометије Ивица Дачић биће министар иностраних и европских послова Луксембурга Жан Аселборн у улози председавајућег Савету ЕУ и висока представница Уније за спољне послове и безбедносну политику Федерика Могерин.

Немачка подршка Србији и у избегличкој кризи

Немачка ћа наставити да подружава Србију у сучоцавању са проблемом избеглица са ратом захваћених подручја, изјавила је Мерк.

Она је, после обиласка Привременог центра за мигране, одала признање српским властима и министру рада Александру Вулину на свему што је урађено у том центру.

"Позитивно сам изненађена тиме шта је овде урађено и на који начин се ради...Србија заједно са Немачком чини све сто је могуће, а Немачка ће и даље у сарадњи са Србијом покушати да помогне колико може", рекла је Мерк.

Она је додала да Србија може да очекује помоћ Немачке на том путу, захваливши и грађанима Србије и невладиним организацијама због позитивног односа према избеглицама.

Мерк је навела да "не само да можемо, него и морамо да помогнемо тим људима", истакавси да "то није посао за једну или две земље, јер ЕУ има 28 чланица".

"Данас је негде изјављено да је проблем мигранта немачцки проблем - то није немачки проблем - то је проблрем читавог света, целе Европе, свих 28 чланица ЕУ, а не сам о појединчно једне земље", рекла је Мерк.

Она је истакла да је данас са премиејром Александром Вучићем и министром Александром Вулином разговарала о томе и да је "зајднички став да је наша обавеза да помогнемо људима који су из ратног подручја кренули да би сачували своје животе".

Вулин је захвалио Немачкој на подршци, истакваши да Србији поллтичка и економска помоћ Берлина веома много значи.

"Више од свега нама значи и њихово препознавање да Србија добро ради , колико је одговорна и колико је потребно полтичко решење на нивоу ЕУ", рекао је Вулин.

Према његовим речима, важније од новца и помоћи јесте "да ли ће ЕУ заузети јединственим полтички став, на основу кога ће се решавати проблем миграција".

"ЕУ ових дана полаже можда и најзначајнији испит од свог оснивања - или ће се успоставити јединствена правила за свих 28 земаља или више никада неће моћи да се позове на могућност да функционише као организована заједница у којој ће иста правила важити за све", рекао је он.

Вулин је навео и да је ЕУ за нас који желимо да постанемо њена чланица систем вредности и "није никакав банковни аутомат".

"За нас је она систем вредности које се односе пођеднако и на велике и на мале и на богате и на сиромашне", рекао је он, додајући да Србија тражи да учествује у процесу доношења заједничког решења.

Вулин је рекао и да Србија, која није чланицва ЕУ, проблем који има са мигрантима мора се решава заједно са земљама ЕУ.

Србија, како је додао, тражи да буде политички консултована и да буде финансијски поџана.

Привремени центар за мигранте обишли су и председник Координационг тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, амбасадор Велике Британије Денис Киф и државни секретар МУП-а Александар Николић.

У Прешеву је 8. јула отворен Центар за привремени прихват и смештај миграната и азиланата који се налази у адаптираној Управној згради Предузећа за обраду дувана.

Њима је обезбеђена одговарајућа административна подршка за добијање докумената као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

И у Миратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, недавно је отворен привремени камп са шаторима, у коме мигранти добијају прву помоћ.