Aa

Aa

Вулин и Антић у Сењском руднику

Вулин и Антић у Сењском руднику

Читај ми

ДЕСПОТОВАЦ – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министар  рудардства и енергетике Александар Антић  посетили су данас, поводом дана рудара, Сењски рудник у општини Деспотовац, који послују у оквиру Јавног предсузећа за подземну експлоатацију угља.

Министри су се у пратњи директора тог јавног предузећа и Сењског рудника спустили у окно где су се из прве руке упознали са условима рада рудара.

Антић и Вулин одржали су конференцију за новинаре 160 метара испод површине земље, и том приликом поручили рударима да ће Влада Србије учинити све што је у њеној моћи како би побољшала ситуацију у рударству и унапредила услове рада рудара.

Антић је констатујући да рудари раде најтежи посао истакао да им се посебна захвалност мора одати због чињенице да су предузели све како би се у највећој могућој мери надокнадила количина угља која недостаје Србији због мајских поплава на неким од најважнијих копова.

Он је изразио очекивање да ће бити створени услови да Србија у предстојећу зиму уђе мирније него што се то могло очекивати у мају.

"Нама су приоритети излазак из реструктурирања ЈП Подземна експлоатација угља и РТБ Бор. Имамо много изазова и проблема, али уверен сам да ће влада читаву грану рударства ставити у врх својих приоритета. Министарство које водим и влада знају да природна богатства Србије, односно минерални ресурси представљају огромну развојну шансу а да рударство јесте грана која може да обезбеди привредни раст", рекао је Антић.

Како је прецизирао инвестиције су кључ будућег развоја рударства па и јавног предузећа подземна експлоатација угља тако да ће, иако се природна богатстава не могу приватизовати, можда бити потребно ући у стратешка партнерства.

"Пројекат који обећава јесте проширење експлоатације у руднику Штаваљ и изградња новог термо блока, што је инвестиција од око 800 милиона евра. За такву инвестицију морамо обезбедити одређену врсту партнерства. Ако ћемо да градимо термоелектрану

она има смисла само ако уђемо у проширење рудника како бисмо имали производњу између два и три милиона тона годишње", рекао је Антић.

Он је прецизирао да ће консолидација ЈП Подземна експлоатација угља државу коштати више од 100 милиона евра, али да ће та средства бити улагана поступно у наредних неколико година.

Вулин је рекао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржати иницијативу да се запосли додатни број рудара, јер само у Сењском руднику недостаје око 200 рудара у јамама.

"Нису мере успоравања запошљавања направљене са идејом да се производни рад заустави, већ са идејом да се не гомила непотребна администрација и они који не доносе нову вредност", рекао је Вулин.

Директор ЈП Подземна експлоатација угља Владан Милошевић изразио је очекивање да ће уз помоћ Владе Србије подземни копови угља, који послују у оквиру тог јавног предузећа, постати финансијски самоодрживи.

Према Милошевићевим речима уз отварање неколико нових јама и подизање технолошког нивоа експлоатација, производњу мрког угља било би могуће удесетостручити у року од само неколико година.

То, како је прецизирао, значи да би уместо садашњих 600.000 тона угља на годишњем нивоу то јавно предузеће могло да производи и до пет милиона тона.

Већи део угља из Ресавских копова, тачније око две трећине, троши се на снадбевање термоелектрана, а остатак одлази у топлане и широку потрошњу.

"После поплава имамо повећану потражњу и настојимо да будемо друштвено одговорни, али са овим ступњем технолошког развоја, ово што производимо је максимум", рекао је Милошевић и изразио уверење да ће рударски сектор успети да се избори са свим проблемима које тренутно има уз помоћ реформске владе.