Aa

Aa

Вучићева снага и воља да оде и да прича са људима на KиМ нам је свима отворила очи

Вучићева снага и воља да оде и да прича са људима на KиМ нам је свима отворила очи

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је са центрима за социјални рад на Kосову и Метохији договорено да они разговарају са Србима који тамо живе како би се дефинисали њихови проблеми, након чега ће Министарство предузети адекватне мере.

 

"Срби на Kосову и Метохији имају доста животних проблема, али се издваја њихова жеља да раде, и ми као држава морамо да помогнемо нашем народу на KиМ", рекао је министар, гостујући у Новом јутру на телевизији Пинк.

 

Он је навео да је сврха одржаног састанка са директорима центара за социјални рад са KиМ била да се види какве су њихове идеје о начинима на који Србија може да помогне.

 

"Тражили смо од њих да разговарају са људима, након чега ћемо се поново састати и видети какве конкретне мере Влада треба да предузме", рекао је Ђорђевић, уз напомену да није у ингеренцији центара за социјални рад да се баве запошљавањем, али да они имају непосредан контакт с људима који живе на KиМ.

 

Њихови проблеми, навео је, обухватају различита питања - од ситних проблема који се могу решити у наредних месец или месец и по дана, а што се тиче запошљавања, ту се иде од случаја до случаја - од општине до општине, зависно од тога у каквим околностима живе ти људи.

 

"Неки једноставно не могу да се запосле, јер се налазе у окружењу у којем је немогуће развити шири бизнис, али ћемо им помоћи да нешто издвојено раде, од куће, као што су рачуноводствени и информатички послови. Можемо да их додатно обучимо и преквалификујемо", рекао је Ђорђевић.

 

Kако је указао, на KиМ има доста медицинских радника, а знамо да у Србији, па и у Европи, таквих радника нема довољно.

 

"Морамо да искористимо све то, нама недостаје радне снаге и недостајаће нам сваког дана јер инвеститора има све више. Нама је жеља да отварамо све више радних места и биће потребно да ангажујемо све људе у Србији", истакао је министар.

 

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић имао је снагу и вољу да оде на KиМ и прича са Србима који тамо живе што је, како истакао, свима у Влади отворило очи, отворивши многе теме о којима сви у Влади морају да размишљају, свако у свом ресору.

 

"Нама је задатак да помогнемо свим грађанима Србије, ма где они живели, било у Војводини или на Kосову, и то ћемо учинити", поручио је Ђорђевић.

 

Kако је прецизирао, две ствари прво треба паралелно урадити: једна је нова реорганизација центара за социјални рад, због недостатка људи и кадрова, јер је 2000. године рађена реорганизација која није дала ефекта - тада су људи отпуштани, а центрима је дата ингеренција да сви раде све па су неки постали оптерећени послом.

 

С друге стране, како је навео, треба видети које су то мањкавости Закона о социјалној заштити, како би се повећао значај центара за социјални рад на KиМ и обезбедило да финансије буду предвидљивије, а да центри знају на који начин могу да троше новац.

 

"До сада је Министарство пребацивало наменским трансфером локалној самоуправи новац на основу планова које изради центар за социјални рад. Онда они троше новац како троше, а ту је било проблема зато што траже за једну намену, а потроше га другачије, онда ми тразжимо извештаје, који потом касне, па они то оправдавају", рекао је министар.

 

Kако је нагласио, неопходно је држати се одређеног плана, при чему се не може прихватити објашњење да су се промениле околности.

 

"Све њих уводимо у систем трезора, од 1. јануара 2019, па ће функционисати као све друге државне институције што значи да морају да планирају онако како смо се договорили и да извршавају тај план", рекао је.

 

Kако је додао, од општине до општине ће се видети шта је грађанима потребно и опредељени новац се мора утрошити искључиво за те намене, а "ако то тако не буде, видећемо ко је одговоран".

 

Министар је рекао и да је почело развијање социјалних карата, па ће Министарство имати анализу и структуру српских грађана и знаће коме треба да буде дата социјална помоћ, што би, каже, требало да почне да функционише за годину - две.

 

"Нећемо да чекамо да неком дамо помоћ, већ ће држава препознати коме треба да је да и унапред ће је дати, а исто тако ће ускратити помоћ тамо где је она достигла ниво и више није потребна", објаснио је.

 

Позивајући се на податке из новембра 2017, министар је рекао да 4.334 људи са KиМ прима социјалну помоћ.