Aa

Aa

Влада усвојила предлог Министарства да 2020. година буде Година сарадње и солидарности на међународном нивоу

Влада усвојила предлог Министарства да 2020. година буде Година сарадње и солидарности на међународном нивоу

Влада усвојила предлог Министарства да 2020. година буде Година сарадње и солидарности на међународном нивоу

Читај ми

Влада Републике Србије је на данашњој седници, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања усвојила Закључак да се Генералној скупштини Уједињених нација упути иницијатива да се на 75. редовном заседању, које почиње у септембру 2020. године, усвоји Резолуција којом би се 2020. година прогласила за годину сарадње и солидарности на међународном нивоу.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је Министарство овај предлог упутило препознавши потребу солидарности и сарадње у свим сегментима друштва као и појачану потребу за усмеравање пажње на осетљиве категорије друштва као што су: инвалиди, социјално угрожена категорија популације као и грађани старије популације, деца, а посебно у моменту епидемије заразне болести COVID – 19 изазваној вирусом SARS – CoV-2.

 

Поред међугенерацијске сарадње која се показала као најефикаснија у борби против овог невидњивог непријатеља, важна је и међусекторска сарадња и солидарност. Такође,изузетно је важна и солидарност и сарадња према женама и девојчицама, не само када су у питању последице проузроковане епидемијом заразне болести COVID – 19, већ треба да се настави и у периоду који следи након пандемије. 

 

„Влада Србије, као и у претходном периоду, наставиће да се води политиком председника Александра Вучића која подразумева стварање модерног друштва у ком су основни принципи солидарност, поштовање различитости и једнака права за све грађане. Србија је у борби против вируса COVID-19,  показала заиста висок степен хуманости и људскости, што је допринело да из целе ситуације изађемо са мање последица“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао и висок степен солидарности коју је Србија, на челу са председником Вучићем исказала пружајући помоћ и другим земљама у време пандемије корона вируса, а посебно Италији, којој је упутила донацију у виду неопходне медицинске опреме.

 

„Надам се  да ће предлог Републике Србије да се прогласи Година солидарности и сарадње на међународном тј. глобалном нивоу бити усвојен на Генералној Скупштини Уједињених нација. Сарадња и солидарност су кључне када је борба против ове болести у питању, али су изузетно битне и за и период опоравка светске економске кризе која нам следи“, рекао је Ђорђевић.