Aa

Aa

Влада Републике Србије усвојила Преговарачку позицију за Поглавље 19

Влада Републике Србије усвојила Преговарачку позицију за Поглавље 19

Влада Републике Србије усвојила Преговарачку позицију за Поглавље 19

Читај ми

Влада Републике Србије усвојила је Преговарачку позицију за вођење преговора за приступање Републике Србије Европској унији за Поглавље 19 - „Социјална политика и запошљавање“, које је у надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и која је прослеђена институцијама Европске Уније.

 

Усвајањем Акционог плана у мају 2020. године и Преговарачке позиције за Преговарачко поглавље 19, којима су дефинисана важна питања за живот грађана, начињен је још један корак ка европским интеграцијама, будући да су ти документи предуслов за отпочињање преговора Републике Србије са Европском комисијом у областима из овог преговарачког поглавља. 

 

На основу закључака Савета Европске уније од 25. марта 2020. године, Европска комисија је 9. марта 2021. године усвојила документ о примени нове методологије на Републику Србију, где су све области политика Европске уније груписане у шест преговарачких кластера којима су систематизовани критеријуми за чланство и 35 преговарачких поглавља. 

 

Сагласно новој методологији, Поглавље 19 -  „Социјална политика и запошљавање“, заједно са преговарачким поглављима 10 - Информацијско друштво и медији, 16 - Опорезивање, 17 - Економска и монетарна политика, 20 - Индустријска политика и предузетништво, 25 - Наука и истраживање, 26 - Образовање и култура и 29 - Царинска унија, систематизовано је у Преговарачки кластер  „Конкурентност и инклузивни раст“.

 

Преговори ће се отварати у свим поглављима из кластера одједном, након што се испуне мерила за отварање поглавља.