Aa

Aa

Влада Јапана донирала више од 109.000 евра

Влада Јапана донирала више од 109.000 евра

Читај ми

БЕОГРАД - Влада Јапана донирала је данас 109.371 евра Геронтолошком центру Обреновац и Домском одељењу за старе и пензионере Крупањ, како би се отклонила штета настала услед катастрофалних поплава.

Уговор о донацијама потписали су абасадор Јапана Масафуми Куроки и директори Геронтолошког центра Обреновац и Домског одељења за старе и пензионере Крупањ Зоран Суботић и Љиљана Којић у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина и председника општина Обреновац и Крупањ Мирослава Чучковића и Радета Грујића.

Влада Јапана донирала је 770.995 евра Геронтолошком центру чиме ће бити обезбеђена опрема за вешерницу и кухињу и столице за трпезарију, док је Домском одељењу у Крупњу опредељено 31.376 евра за ревновирање подова и унутрашњих зидова,

замену врата, обезбеђивању машина за прање веша и набавку и монтажу два котла за грејање.

Министар Вулин захвалио се амбасадору и влади Јапна додајући да их оно што су до сада урадили за Србију сврстава у ред наших најнесебичнијих и пријатеља који су не гледајући на било какву корист и интерес увек били уз нас.

"Средства која су предвиђена овим донацијама и која ће бити потрошена за обнову центара у Обреновцу и Крупњу требалало је по плану и буџету да стигну у марту, али захваљујући огромном ентузијазму амбасадора и огромној жељи да се помогне та смо средста добили већ сада", рекао је Вулин додајући да то не можете да добијете од некога ко вам није искрен пријатељ.

Он је истакао да ће са добијеним и донацијама које је обезбедило министарство Геронтолошки центар у Обреновцу врло брзо бити у потпуности саниран и обновљен те да ће у најкраћем року прорадити.

Према његовим речима, то ће бити и последња институција у Обреновцу која до сада није радила.

Он се захвалио и председницима општина који су пуно помогли, као и особљу у ценнтрима у Обреновцу и Крупњу.

"Наши корисници ниједног секунда нису били без бриге. Ни у време најтежих поплава, када није било струје и воде, ниједан наш корисник у Геронтолошком центру није био без даноноћне неге и пажње", рекао је Вулин додајући да је за кориснике добра вест то што ће центра убрзо бити обновљен јер су свих ових месерци били распоређени по другим центрима и нису били близу својих породица.

Амбасадор Куроки рекао је да је задовољан што је потписао уговоре о јапанским донацијама за основне потребе становништа као подршку за отклањање штете која је настала услед поплава.

Наводећи да је у августу примио захтева министар Вулин за подршку установа социјалне заштите погођене поплавама, он је навео да су поступили по убрзаној процедури како би могли да одобре пројекте.

Према његовим речима, донација Јапана се огледа у виду машина за прање веша и опреме за кухињу, док ће донацијом бити омогућена реконструкција зграде и замена котлова у Домском одељењу у Крупњу где су тешко оштећени подови, зидови и котлови за грејање.

"Наставићемо да подржавамо напоре Србије за опоравак штете настале поплавама", рекао је Куроки.

Геронтолошки ценар Обреновац има капациете за 340 корисника, а у тренутку поплаве у том центру било је 300 њих, док Дом у Крупњу има капацитете за 60 људи,а у тренутку поплаве било је њих 47.