Aa

Aa

Влада издвојила 3,3 милијарде динара за запошљавање

Влада издвојила 3,3 милијарде динара за запошљавање

Читај ми

ВРШАЦ - Влада Србије издвојила је ове године за активне мере запошљавања 2,8 милијарде динара и још 500 милиона за запошљавање особа са инвалидитетом, изјавио је данас у Вршцу Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је приликом уручивања Уговора корисницима средстава активних мера политике запошљавања у градском музеју Конкордија истакао да је, према евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), ове године смањен број младих на њиховој евиденцији за 8,1 одсто и додао да држава успева да запосли и теже запошљиве категорије.

"То су озбиљна средства које је влада издвојила за ову годину, односно значајно већа него ранијих година и надам се да ћемо сваке године повећавати количину новца за оне којима је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Министар је рекао и да је њему најдража мера стручне праксе, када послодавци дају шансу младима да се запосле.

"Молим послодавце - дајте им шансу и прогедајте им кроз прсте како би могли да узму судбину у своје руке" рекао је Вулин.

Он је нагласио да су подаци добри и да незапосленост у Србији полако али сигурно опада.

Вулин је рекао и да се нова радна места не отварају у јавном сектору, односно да се не пуне канцеларије и не повећава бирократија, већ се запошљава у реалном сектору.

Он је такође рекао да свако ко је отишао из јавног сектора од почетка примене уредбе о забрани запошавања то учинио кроз пензије или социјални програм. Како је додао, на сваког појединца који је напустио јавни сектор, запослене су две особе у реалном сектору.

Према његовим речима, и то је показатељ да нам иде на боље.

Директор НСЗ у Београду Зоран Мартиновић је казао да та служба има одличну сарадњу са Министарством рада и захвалио министру Вулину на обезбеђивању значајних средстава за запошљавање.

Према његовим речима, од средине 2014. године у Београду је са евиденције НСЗ смањен број незапослених за 3,9 одсто, а повећано запошљавање, преко те службе, за 14, 5 одсто.

Он је додао да су у Вршцу још бољи подаци и да је на евиденцији смањен број незапослених за 4,5 одсто, а повећано запошљавање за 18 одсто.

Вулин је данас присуствовао уручењу уговора за субвенционисање новоотворених радних места, самозапошљавање и уговора о спровођењу јавних радова, које додељује Национална служба за запошљавање.

У оквиру реализације мера активне политике запошљавања НСЗ, у Вршцу је додељен 41 уговор о самозапошљавању, 14 уговора којима се 71 лице ангажује на спровођењу јавних радова, као и уговор о додели субвенције за 27 новоотворених радних места компанији "Фресениус медицал царе".