Aa

Aa

Влада ће обезбедити рад Народних кухиња

Влада ће обезбедити рад Народних кухиња

Читај ми

БУЈАНОВАЦ- Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је током посете Народној кухињи у Бујановцу да Влада Србије равноправно третира све општине и неће дозволити да било где корисници остану без Народне кухиње.

Народна кухиња у Бујановцу једина је коју не финансира локална самоуправа.

Влада Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су за ову годину за 1200 корисника обезбедили 11 милиона динара у храни и новцу.

"У 75 општина и градова имамо Народне кухиње и у 74 немамо проблем. Имамо проблем само овде. Влада Србије неће тражити кривца, нећемо да покушавамо да од овог правимо политички или било који други случај. Ми смо дошли, обезбедили смо храну, обезбедили смо новац и грађани Бујановца могу да буду мирни.

Нико неће остати гладан, нико неће остати без свог парчета хлеба, без свог топлог оброка. Ниједно дете неће остати без оброка и ужине, јер је ту Влада Србије. Сматрамо да у наредном периоду од следеће године то треба да функционише као и у остале 74 општине и сигуран сам да ће тако и бити“, рекао је Вулин.

Он је казао да у Народној кухињи нико не дели кориснике по вери и нацији и обећао да ће храна за све Народне кухиње бити обезбеђена док је он министар.

"Када је дете гладно оно не плаче ни на српском ни на албанском ни на ромском. Оно плаче, јер је гладно, а на нама је да обезбедимо да оно не плаче и да оно и његови родитељи буду сигурни да неће бити гладни“, нагласио је Вулин.

Секретар Црвеног крста у Бујановцу Братислав Лазаревић навео је да пет дана у недељи 1200 корисника добијају куване оброке, а за викенд суву храну. Храна се социјално угроженима дели на четири пункта а оброке пођеданко добијају сви без обзира на националну и верску припадност.

"Ми никада нисмо делили људе овде за ових 15 година. Ми смо имали много подела почев од Копнене зоне безбедности, Косова и Метохије, Бујановца где је мешовити састав грађана, али ми никада нисмо добили ниједан „шамар“ везан за поделу по националној основи. Ми се трудимо да не повредимо национална осећања и да помоћ добију сви којима је потребна“, рекао је Лазаревић.

Председник координационог тела Зоран Станковић рекао је да је општина Бујановац на почетку године обезбедила 800.000 динара што је било довољно да Народна кухиња функционише месец дана, а да је након тога држава преузела да финансира рад.

"Великим ангажовањем Владе Србије обезбеђено је да до краја ове године Народна кухиња у Бујановцу ради. Очекујем да наредне године из локалног будзета буду издвојена средства и да уз помоћ државе кухиња настави са радом“, казао је Станковић.

Заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић оценио је да локана самоуправа није издвојила довољно новца за рад кухиње јер нису имали захтев из Црвеног крста у време кад су пројектовали буџет за ову годину. Он је ипак изразио уверење да ће у локалном буџету бити новца за рад Народне кухиње у 2016. години.

Током посете Народној кухињи у Бујановцу министар Вулин је пробао храну која се припрема за кориснике.

Након Бујановца министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је посетио и базу у Копненој зони безбедности где је стационирана појачана јединица Жандармерије.