Више средстава за особе са инвалидитетом у 2018. години

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржао је састанак са председницима 33 Савеза у Републици Србији и рекао да ће средства која ће ове године бити распоређена, бити већа у односу на прошлу годину, односно око  1,7 милијарди динара, као и да ће у току године Министарство наћи начин за обезбеђивање додатних средстава.

 

Ђорђевић је упознао председнике са Програмским конкурсом за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2018. години и истакао да је овај састанак прилика да представници савеза сагледају приоритетне пројекте за које ће моћи да конкуришу, али и да представе проблеме које имају, како би ресорно министарство направило план помоћу којег би савези боље функционисали, а крајњи корисници били укључени у све сфере друштвене заједнице, што је и циљ и приоритет у наредном периоду.  

 

"Потребно је да што више пројеката буде одобрено на конкурсу, да се средства утроше на приоритетне пројекте и самим тим на најбољи начин допринесу да особе са инвалидитетом буду равноправни партнери.  Желим  да ове године будемо још успешнији, јер је то један од начина да следеће године издвојимо још више средстава за савезе и удружења", казао је Ђорђевић  и нагласио да ће се на крају  сваке године анализирати  све што је урађено, како  би се спречилe евентуалнe  злоупотребe. 

 

Према његовим речима, у Србији има oко 715.000 особа са инвалидитетом, а незапосленост међу њима је доста већа него у укупном збиру на државном нивоу, што износи 12,7 одсто.

Ђорђевић је рекао  да је важно борити се против стереотипа према особама са инвалидитетом, спречити њихову дискриминацију на конкурсима за посао и показати друштву да управо они раде чак и боље и квалитетније од других.

 

"Ми желимо да будемо пример добре праксе, а самим тим  имамо једну слепу особу у нашем Министарству коју смо послали на Дипломатску академију на додатно школовање и он тамо постиже изванредне резултате. То је само пример да особе са инвалидитетом раде свој посао одговорно и са великим мотивом", рекао је министар.

 

Ђорђевић је најавио  да Министарство ради на једном великом и важном пројекту са Градом Београдом.

 

"Београд ће бити први град у Европи у којем ће у свим општинама, кључне раскрснице бити покривене семафорима са  звучном сигнализацијом“, истакао је Ђорђевић.