Aa

Aa

Више од 6000 деце код хранитеља и у институцијама

Више од 6000 деце код хранитеља и у институцијама

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин данас је, поводом ситуације у области права детета, рекао да је у Србији више од 6.000 деце смештено у хранитељским породицама или институцијама, а да је у протеклих шест месеци више од 60 малишана склоњено са улице.

 

На конференцији за новинаре у Влади Србије, Вулин је рекао да су у Србији болно место деца са улице која су пример беде и злостављања, наводећи да је Министарство дало налог центрима за социјални рад да формирају групе са представницма министарстава полиције и здравља како би се бавили тим проблемом.

Додао је да је до сада формирано 45 група које већ интензивно раде, али да ће их нажалост бити још више у Србији.

"Више од 60 малишана смо склонили са улице и сместили или у хранитељске породице или у институције. Нажалост, има их много више. Тај проблем се не решава хапшењем", казао је Вулин и додао да су против појединих родитеља тих малишана покренуте прекршајне и кривичне пријаве, а да су некима деца и одузета.

Навео је да се за неку од те деце утврђује индентитет и да су деца улице велики проблем на коме Србија ради заједно са УНИЦЕФ-ом.
"Права детета су нешто што ће увек бити наш фокус. Свако дете мора да буде приоритет. Ти малишани нису криву, на нама је да им променимо живот и уцинимо га бољим", казао је Вулин.

Према његовим речима, у 2013. години било је 154 усвојења, до краја 2014. би требало да их буде више од 180, а у 2015. још више.

Наводећи да више од 700 парова чека усвојење, Вулин је истакао да неће бити занемарене и да ће бити убрзане процедуре за усвајање и да је интерес деце на првом месту.

Како је казао, у протеклих шест месеци Министартсво је покренуло процедуру промене Породичног закона, као и закона о социјалној помоћи и о финансијској подршци породицама са децом.

У том периоду, како је навео, поново је покренут рад Савета за права детета који је предложио да се успостави функција заштитника дечијих права.

Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло је, поводом обележавања Светског дана детета представио УНИЦЕФ-ов извештај о стању деце у свету 2015. години "Замисли нову будућност - Иновација за свако дете".

Он је рекао да извештај пред све нас поставља изазов да радимо другације како бисмо се посветили ономе што још треба урадити и да је за то потребана иновација која подразумева унапређење инклузије и могућности за сву децу.
"Извештај показује да се иновације догађају свуда. Све више иновативних производа и партнерстава је потребно да би се дошло до све деце", казао је директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.