Aa

Aa

Важно је размишљати о политици старења

Важно је размишљати о политици старења

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас геронтолошки центар Кањижа који обележева 25 година рада.

Вулин је након обиласка тог центра и састанка са његовим руководством рекао да је важно да такве уставнове добро и несметано функционишу и да се корисници осећају добро.

"Министарство рада не прави разлику између установа по томе ко им је оснивач и на ком делу територије се налази, али смо ту да помогнемо и допринесемо томе да ова установа добро и успешно функционише", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је ресорно министарство уложило близу четири милиона динара за најнеопходније функционисање те установе а преостало је још да се уради лифт да би та установа добила лиценцу.

Како је казао, важно је да геронтолошки центар функционише несметано и добро јер се на тај начин доприноси томе да се сачувају радна места.

"Важно је да се људи који бораве овде осећају као да су у свом дому. Нама је свеједно што је овде оснивач покрајина и што се налази на северу, да ли је то Београд, Нови Сад, Прешево или Ниш, ми ћемо се према свим људима увек понашати на исти начин", поручио је Вулин.

Министар је рекао да свако заслужује да држава брине о њему."Ми на овај начин показујемо колико бринемо", рекао је Вулин.

Он је указао и на чињеницу да је Кањижа специфична и по томе што је једна од најстаријих општина, тачније 30 одсто становништва је старије од 60 година.

Како је казао, то показује да су нам потребни нови капацитети овог типа као и да наставимо да размишљамо о политици старења.

Вулин је захвалио локалној самоуправи на развијању услуга захваљујући којима се на неки начин спречава одлазак у геронтолошке центре и помаже дужи останак у породици.

Директор геронтолошког центра у Кањижи Владимир Хајдер изразио је захвалност министру и његовим сарадницима што су посетили ту установу на дан када обележава јубилеј.

Како је казао, смештајни капацитет те установе је 95 места а попуњеност на годишњем нивоу је преко 80 одсто.

Он је рекао да та установа на више места обавља своју делатност и има 21 запосленог и збрињава старе особе са територије целе земље.

Хајдер је рекао да 60 одсто корисника са територије општине Кањижа.

"Потрудили смо се да остваримо што боље резултате, а у томе нам је помогло много ресорно министарство давањем средстава за различите садржаје а доста нам је помогао и оснивач", навео је он.

Он је рекао да се настоји да се оствари добра сарадња са локалном самоуправом, а пре свега са центром за социјални рад.