Aa

Aa

Важан социјални дијалог о безбедности на раду

Важан социјални дијалог о безбедности на раду

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији је последњих година забележен повећан број смртних случајева због повреда на раду, а држава ће учинити све да се такав тренд прекине, изјавио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић на отварању Сајма безбедности и здравља на раду.

“Последњих година, прошле и ове године, имамо знатан број повећања смртних случајева, несрећа са тешким и лаким повредама. Ова конференција је управо посвећена безбедности на раду и социјалном дијалогу из те области”, рекао је Станковић и истакао важност тог дијалога.

Сајам, који се бави питањем безбедности и здравља на раду, одржава се пети пут под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Учесници сајма, који ће трајати четири дана, су све генерације радника, рекао је Станковић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да је социјални дијалог по питању безбедности на раду установљен и да је резултирао значајним побољшањима у тој области.

Он је нагласио да и Унија послодаваца и синдикати сарађују са Министарством рада и додао да је постојала сагласност у великој мери када је реч о колективним уговорима, у делу безбедности на раду.

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије је рекао да је здравље радника приоритет и захвалио свим послодавцима и предузећима који воде рачуна о радницима, који их едукују.

"Хвала послодавцима који уплаћују зараде, доприносе, који потписују колективне уговоре на нивоу предузећа и формирају одборе за безнедност на раду", рекао је он.

Скуп организује Управа за безбедност и здравље на раду Министарства рада уз подршку Европске агенцијез за безбедност и здравље на раду.

Конференција се одржава у оквиру 40. међународног сајма превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду “112 EXPO”.