Aa

Aa

Усвојена Стратегија о економским миграцијама Републике Србије за период 2021-2027. године

Усвојена Стратегија о економским миграцијама Републике Србије за период 2021-2027. године

Усвојена Стратегија о економским миграцијама Републике Србије за период 2021-2027. године

Читај ми

Стратегија о економским миграцијама за период 2021 - 2027. године, којом се по први пут у Републици Србији уређује област економских миграција, усвојена је на седници Владе Србије. 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је Влада Србије, водећи се политиком председника Александра Вучића и датим јасним смерницама, акценат у свом раду ставила управо на смањење економских миграција, са којим се суочава не само Србија, већ и цео свет. 

 

Како је навео, свесни чињенице да ће приступањем Србије у ЕУ и отварањем граница овај проблем постати већи, Влада Србије приступила је решавању овог проблема одговорно и превентивно и на предлог Министарства, формирала Координационо тело, сачињеног од еминентних стручњака из различитих области, које је и донело ову Стратегију и тиме учинила значајан корак ка спречавању миграција. 

 

„Поменутом стратегијом желимо да створимо бољи привредни и друштвени амбијент којим ће се успорити одлазак радно способног становништва, ојачамо везе са дијаспором, подстакнемо повратне и циркуларне миграције, али и привучемо стране држављане различитих образовних профила. Србија има младе, образоване, талентоване и вредне људе које жели да задржи, обезбедивши им боље услове за живот, рад и напредак у сваком смислу, али и да врати наше стручњаке који су отишли у иностранство“, рекао је Ђорђевић и додао да Република Србија има капацитет да изгради модерну и економски стабилну државу у којој ће млади остати и градити своју будућност.

 

Према његовим речима, многе земље суочавају се са истим проблемом, али Србија је прва која је донела и усвојила поменуту Стратегију чија ће примена, верује, дати значајне резултате. 

 

Министар је напоменуо да ће се применом Стратегије омогућити изградња и јачање институционалних капацитета, унапређење услова живота и рада грађана, усклађивање система образовања са потребама привреде, стварање услова за праћење, подстицање и подршку циркуларним и повратним миграцијама, као и стварање услова за ефикасније управљање унутрашњим миграционим токовима.

 

Стратегија о економским миграцијама проистекла је из идеје и заједничког рада Координационог тела за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији које је основано 31. јануара 2019. године, а у чијем је саставу седам министара (за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, финансија, привреде, државне управе и локалне самоуправе, омладине и спорта, просвете, министарке задужене за демографију и популациону политику), представници академске заједнице, послодаваца, успешних привредника, репрезентативних синдиката.