Aa

Aa

Ускоро закон о привременом запошљавању преко агенција

Ускоро закон о привременом запошљавању преко агенција

Читај ми

БЕОГРАД - Закон о агенцијама које се баве упућивањем на привремени рад код послодаваца биће један од првих закона који ће бити донет после избора, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истичући да се што пре морају заштити права више од 50.000 људи ангажованих преко агенција.

Вулин је у Палати Србија отворио први састанак Радне групе за припрему радне верзије закона који ће уредити рад преко агенција за привремено запошљавање односно питање такозваног уступања и лизинга радне снаге.

"Несхаватљиво да два радника раде на истом радном месту, а немају иста права и обавезе, нити су плаћени на исти начин за свој рад, нити их држава штити на исти начин", нагласио је Вулин.

Како каже, преко највећих агенција ангажовано је око 12.000 људи, али је преко мањих агенција и оних којима то није основна делатност ангажовано далеко више људи и процењује се да тај број превазилази 50.000.

"Више од 50.000 људи ће моћи да рачуна на потпуну заштиту и да кажзе да је начин на који је засновао однос мање важан од права које ће остваривати кроз радни однос", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће тај закон бити донет брзо и квалитетно, а циљ државе је да регулише тржиште и да се елиминише нелојална конкуренција.

"Да нема трговине људским радом и да нема рата ценама у том смислу већ да буде борба са квалитетом радника које ћете понудити и тако се изборити, а не дампингом. Поставићемо јасна правила на који начин можете да се бавите запшљавањем људи код другог послодавца", истакао је Вулин.

На питање како ће бити решене високе провизије тих агенција, министар је казао да ће тржиште то само изрегулисати када буду постојала јасна правила и додао да онда нико неће хтети да прихвати високе провизије.

Вулин је додао да и себе криви што тај закон није веће донет односно што то није регулисано кроз Закон о раду.

Чланови радне групе су представници свих ресорних министарстава, представници синдиката, УПС-а, Привредне коморе Србије и највећих агенција које се баве изнајмљивањем радне снаге.

Представници Уједињених гранских синдиката Независност и Савеза самосталних синдиката Србије и Уније послодаваца Србије који су чланови радне групе, подржали су доношење тог закона како би се што пре регулисала та неуређена област.