Aa

Aa

Ускоро Споразум о запошљавању са Државом Катар

Ускоро Споразум о запошљавању са Државом Катар

Ускоро Споразум о запошљавању са Државом Катар

Читај ми

Споразумом између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о запошљавању држављана Републике Србије у Држави Катар, који ће бити потписан у наредном периоду, држављанима наше земље који су на раду у тој држави, биће омогућена пуна правна заштита у складу са донетим законодавством, посебно имајући у виду нове уведене реформе у области радног законодавства Државе Катар.

 

То ће уједно бити и први споразум такве врсте који ће Влада Републике Србије закључити са неком од земаља Арапског залива у којима живи и ради много наших држављана.

 

Приликом недавног сусрета са амбасадором Катара Мубараком бин Фахадом Ал-Танијем, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић је упозната са садржином реформског програма у области радног законодавства и запошљавања коју је Министарство административног развоја, рада и социјалних питања Државе Катар спровело у септембру 2020. године.

 

Министарка је изразила задовољство тиме што су поменуте реформе спроведене у складу са највишим међународним стандардима, и што су уведене мере којима се побољшава радни положај и заштита страних радника у тој земљи, са посебним акцентом на заштити здравља током пандемије изазване вирусом КОВИД 19.

 

Држава Катар обезбедила је здравствену заштиту високог квалитета и бесплатно тестирање за преко 1,5 милиона радника, олакшана је дистрибуција  маски, средстава за дезинфекцију и других материјала за заштиту, спроводе се мултимедијалне кампање на подизању свести усмерене ка страним радницима ради разумевања њихових права и помоћи која им је на располагању, а радницима мигрантима који су у карантину или на лечењу Влада Катара гарантује пуни износ зараде.

 

Мерама у области рада утврђена је недискриминаторна минимална зарада за раднике у свим секторима, укидање излазних дозвола за стране држављане које су претходно морали да добију од својих послодаваца приликом напуштања земље, те укидање обавезе да запослени приликом промене послодавца прибаве уверење о сагласности, увођење казни за послодавце због одузимање пасоша и пооштравање казни за непоштовање прописа о ограничењу летњег радног времена, истакнуто је на састанку.