Aa

Aa

Уручена донација Јапана Обреновцу у вредности од 78.000 евра

Уручена донација Јапана Обреновцу у вредности од 78.000 евра

Читај ми

ОБРЕНОВАЦ - Амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки уручио је данас донацију Владе Јапана Геронтолошком центру у Обреновцу, вредну 77.995 евра, у виду опреме за кухињу, перионицу и трпезарију.

Амбасадор Куроки рекао је да је приликом посете Центру, у октобру прошле године, затекао веома лоше стање у Дому због последица поплава у Обреновцу, и изразио задовољство што данас види да је опрема коју је донирала јапанска влада допринела побољшању квалитета живота.

Куроки је рекао да је Влада Јапана ове године обезбедила донације од укупно осам милиона евра за отклањање последица поплава у Србији, а у Општини Обреновац бесповратна средства су намењена за Геронтолошки центар, Дом здравља и предшколске установе.

Амбасадор Јапана изразио је наду да ће донација допринети побољшању квалитета зивота у Обреновцу и унапређењу односа две земље.

Председник парламентарне групе пријатељства Јапана и Србије Ићиро Аисава рекао је да та парламентарна група увек навија за позитивне промене у Србији.

Аисава је изразио задовољство што су се станари старачког дома у Обреновцу вратили у Центар, пошто су били измештени због поплава и додао да је изненађен енергијом којом су обновљени објекти после поплава.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Ненад Иванишевић подсетио је да је Влада Јапана увек помагала Србији када је то било најпотребније и то чини већ много година уназад.

Уз речи захвалности народу и Влади Јапана у име Владе Србије за све досадашње донације, Иванишевић је рекао да је јапанска влада брзо реаговала са упућивањем помоћи у свим невољама које су задесиле Србију протеклих деценија, а поготово у катастрофалним поплавама у мају прошле године, рекао је Иванишевић.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да се у тој општини производи више од половине електричне енергије за Србију и подсетио да је прошле године тај град доживео велике штете од поплава због којих је више од 30.000 људи морало да буде евакуисано.

Без туђе помоћи Обреновац није могао сам да се врати нормалном животу и Јапан је једна од оних земаља која је најбрже притекла у помоћ, рекао је Чучковић и додао да не постоје речи хвале које би могле да дочарају захвалност становника овог града народу Јапану.

Јапански амбасадор са сарадницима, секретар Иванишевић и предсденк Општине Обреновац Мирослав Чучковић обишли су затим просторије Геронтолошког центра, где су наишли на топлу добродошлицу наших најстаријих суграђана - штићеника у том дому.

Укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва Србије износе око 11 милиона евра од 1999. године, а укупна помоћ Јапана Србији у истом периоду достигла је више од 460 милиона евра.