Aa

Aa

„Упознај ме“ - младе особе са инвалидитетом у разговору са својим вршњацима

„Упознај ме“ - младе особе са инвалидитетом у разговору са својим вршњацима

„Упознај ме“ - младе особе са инвалидитетом у разговору са својим вршњацима

Читај ми

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, у оквиру активности које Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализује у оквиру Кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, посетила је Трећу београдску гимназију са представницима младих особа са инвалидитетом Тијаном Симић и Јованом Лазић, које су учеснице пројекта „Упознај ме“.  

 

Биљана Барошевић је у разговору са ђацима Треће београдске гимназије и њиховом директорком Олгом Чокаш, истакла важност сарадње и комуникације са особама са инвалидитетом, као и то да су учесници пројекта „Упознај ме“ младе особе са инвалидитетом које су оснажене и видљиве у друштву.

 

Такође, Барошевић је младим особама са инвалидитетом поручила да треба да сањају велике снове, које ће заједно, уз подршку државе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и остварити.

 

Помоћница министра је истакла да је Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у 2021. години подржао реализацију различитих пројеката који су, између осталог, имали за циљ подизање свести друштвене заједнице о особама са инвалидитетом и обезбеђивање услова за њихово укључивање у све области друштвеног живота.

 

Према њеним речима, за особе са инвалидитетом изузетно је важно да буду прихваћене и препознате као равноправни чланови друштва и зато је ученицима средњошколског узраста потребно указати на то да само заједно са својим вршњацима, особама са инвалидитетом, могу да остваре све своје снове и да једни друге разумеју и увек подрже на прави начин. Биљана Барошевић је подсетила да је уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом покренута Академија за младе лидере са инвалидитетом коју похађају младе особе са различитим врстама инвалидности из целе Србије.

 

Директорка Треће београдске гимназије Олга Чокаш истакла je да су за ученике средњошколског узраста изузетно важни савети и смернице за комуникацију са особама са инвалидитетом, као и да је ова гимназија отворена за сарадњу и учешће у реализацији иновативних програма и активности који ће допринети подизању свести о особама са инвалидитетом.

 

Тијана Симић и Јована Лазић су у разговору са ученицима Треће београдске гимназије говориле о томе да су млади са инвалидитетом једнаки са својим вршњацима, указујући им да разлике међу њима не постоје. Како кажу, кроз пројекат „Упознај ме“, ученицима ће бити омогућено да боље разумеју особе са инвалидитетом и њихове потребе, а самим тим и побољшају међусобну комуникацију.