Aa

Aa

Унапређење социјалне инклузије припадника ромске националности у Србији

Унапређење социјалне инклузије припадника ромске националности у Србији

Унапређење социјалне инклузије припадника ромске националности у Србији

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић присуствовала је свечаном отварању Друштвеног центра у Прокупљу који је основан у циљу унапређења подршке реинтеграцији повратника и локалног становништва и том приликом захвалила Савезној Републици Немачкој и Амбасади Јапана на овој подршци.

 

„Корисници овог центра моћи ће да добију корисне информације о доступним социјално економским мерама, да похађају различите обуке, аплицирају за подршку за заснивање предузећа и учествују у културним догађајима. То ће им сигурно помоћи у њиховој бољој интеграцији у друштво и приликом запошљавања“, навела је Божовић.

 

Према њеним речима, Република Србија је земља у којој сви грађани имају једнака права и могућности у свим сферама друштва, и земља у којој је забрањен сваки вид дискриминације и било којег облика искључености.

 

„Повећање социјалне инклузије свих рањивих група у друштву, један је од главних принципа којима се руководи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у креирању свих стратегија, закона и подзаконских аката који се доносе у области социјалне заштите“, истакла је Божовић и додала да је Влада Србије на предлог Министарства усвојила Стратегију запошљавања за период 2021-2026 у којој кроз све мере активне политике запошљавања Роми имају предност као припадници рањиве категорије друштва.

 

Државна секретарка је такође навела да је према евиденцији НСЗ-а у Филијали Прокупље, од почетка године, у односу на исти период прошле године, дошло до смањења незапослености припадника ромске националности за 12 одсто, док је у самом граду Прокупље дошло до смањења за 16 одсто. Према њеним речима од почетка године, запослено је 155 припадника ромске националне мањине.

 

„Наставићемо да у партнерству подржавамо конструктивне и добре пројекте који имају за циљ побољшања квалитета живота свих грађана Србије, а посебно припадника осетљивих категорија становништва“, закључила је Божовић.