Aa

Aa

Унапређена сарадња у заштити деце миграната без пратње

Унапређена сарадња у заштити деце миграната без пратње

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић, састао се данас са представницима УНИЦЕФ-а у Србији, Северин Леонарди, Мустафом Хасан и Весном Дејановић и представницима УНХЦР-а, Џоном Ендру Јангом и Љубинком Митровић, ради даље заштите деце миграната без пратње.


Државни секретар Владимир Илић је рекао да су договорени даљи кораци у заштити деце миграната која без пратње прелазе границе, чинећи посебно рањиву категорију изложену експлоатацији и злоупотреби. Илић је подсетио да су у Србији деца мигранти без пратње родитеља под привременом старатељском заштитом органа стратељства − Центра за социјални рад, да је сваком детету обезбеђен смештај и здравствена заштита, и приступ свим правима као и осталој деци у Србији. Државни секретар је навео да се ради и на оснаживању хранитеља за бригу о деци у ситуацијама миграције.
Представници УНИЦЕФ-а и УНХЦР-а су истакли да су задовољни постигнутим договором и појачаним напорима да се учини више на бољој заштити права деце миграната и да се мигрантске породице одрже на окупу.