Aa

Aa

У Србији почела вакцинација против корона вируса

У Србији почела вакцинација против корона вируса

У Србији почела вакцинација против корона вируса

Читај ми

У Србији је данас почела вакцинација против корона вируса, а прве дозе примиле су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за сузбијање Ковид 19 проф. др Дарија Кисић Тепавчевић  и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

 

У Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ вакцину су, пред камерама, примили и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон, епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић и академик, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редован члна САНУ, Предраг Пешко.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да је данас велики дан за Србију и да је поносна на чињеницу да је наша земља међу првима које су набавиле вакцину.

 

Подсећајући да данас почиње вакцинација најугроженијих грађана, односно најстаријих који су смештени у домовима за старе, Кисић Тепавчевић је навела да је поносна на њих, јер великом заинтересованошћу за примање вакцине поново показују да су пример свима. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да су потребне две дозе вакцина и да се сматра да је имунитет стечен седам дана након друге дозе.

 

Зато ће, како је навела Кисић Тепавчевић, бити могуће да се 28 дана након прве дозе организују посете у домовима за старе, будући да корисници нису видели своје најрођеније већ 10 месеци.

 

„До сада смо имали пасивну борбу против Ковид 19, где смо се склањали од вируса, од данас имамо активну борбу“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Прве количине вакцине данас ће примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.