Aa

Aa

У прва два месеца пронађено 2.870 радника који раде на црно

У прва два месеца пронађено 2.870 радника који раде на црно

Читај ми

БЕОГРАД - У прва два месеца ове године инспекција рада је имала 7.870 надзора и пронашла 2.870 радника који су радили непријављени- на црно, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је током обиласка градилишта хотела Хилтон у Београду рекао да је на основу решења инспектора рада пријављено 2.560 радника.

"У марту месецу посебну пажњу смо обратили на грађевински сектор и на грађевинску индустрију. На територији целе Србије контролисано је 373 послодавца и оно што је забрињавајуће код 192 послодавца пронађени су радници који раде на црно", рекао је министар.

Он је прецизирао да је у мартовским контролама пронађено 612 радника који раде на црно, а да су најдрастичнији примери послодавац из Владичиног Хана који је од 14 радника имао 14 непријављених радника.

"Упозоравамо све послодавце, водите рачуна да раднике прихавите, да их запослите у складу са свим законским прописима, јер се на тај начин избегавају повреде на раду и проблеми које сигурно морате да имате са државом уколико не поштујете законодавство ове земље", поручио је Вулин.

Време које радник проведе у раду на црно, како каже, је време које нико не може да му надокнади, то је време без пензионог, без социјалног осигурања.

"Онда ћемо имати проблеме када буду одлазили у пензију или требали да их лечимо- њих и чланове породице. Још једном апелујем на послодавце и синдикате да сви заједно радимо у истом правцу - што више запослених радника, то више безбедних традника и то је успешнија Србија", рекао је Вулин.

Вулин је данас заједно са инспекторима рада обишао градилиште хотела Хилтон у Београду, који је пример добре праксе по питању пријаве радника и њихове безбедности на раду.