Aa

Aa

У прихватним центрима 747 малолетних миграната без пратње

У прихватним центрима 747 малолетних миграната без пратње

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, отворио је данас конференцију ,,На пола пута – прихват и повратак малолетних миграната без пратње“, коју је организовала Група 484, у сарадњи са Данским саветом за избеглице и Удружењем младих правника из Македоније.


Иванишевић је истакао да је Србија прва и једина земља која је издала упутство Центрима за социјални рад како треба да поступају када су у питању малолетни мигранти без пратње. Он је навео да су захваљујући Влади Швајцарске побољшани капацитети за смештај малолетних миграната у Београду, Нишу и Суботици, са циљем да они буду у систему а не ван њега. Државни секретар је нагласио да мигрантска криза није слабијег интензитета и да интензивно траје, али да овога пута ствара нове изазове као што су здравствена заштита и образовање малолетних миграната који већ дужи временски период нису у систему школства. Ненад Иванишевић је подвукао да наша земља настоји да задржи хуман приступ и замолио да Србија у томе и даље добије подршку донатора.
Извршни директор Групе 484, Владимир Петронијевић, сложио се са Иванишевићем да је координација између владиних и невладиних актера важна у решавању мигрантске кризе, јер се, према његовим речима, све више говори о приступању остваривању права и обавеза миграната, што доводи до унапређивања политика.
Заменица комесара за избеглице и миграције, Светлана Велимировић, изнела је податак да тренутно 47 одсто миграната смештених у прихватним центрима чине деца, од чега је 747 деце без пратње родитеља.