У наредних месец и по прихватни центар за мигранте

У наредних месец и по прихватни центар за мигранте

Читај ми

СУБОТИЦА - У наредних месец и по дана у Суботици ће бити отворен транзициони прихватни центар за избеглице, привременог карактера, капацитета до 200 особа, најавио је приликом посете Суботици Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је приликом посете напуштеној Циглани у Суботици, где се окупљају избеглице из ратом захваћених подручја, рекао да ће тај центар бити привременог карактера и поновио да Србија не прави трајне смештајне капацитете за мигранте.

“Ово није криза коју смо ми изабрали и ови људи нису изабрали Србију да би остали у њој. Ми ћемо се тако и понашати, као што се и сада понашамо - хумано, у складу на највишим стандардима, али без обавезе да ове људе прихватимо трајно, а посебно без намере да их терамо да остану тамо где они не желе да остану”, рекао је Вулин.

Он је нагласио да ће средства за уређење будућег центра обезбедити донатори, те да се за то неће утрошити буџетска средства, рекавши да је то политика Владе Србије, односно да највећи део трошкова мигрантске кризе сносе представници међународне заједнице.

“Ово јесте велико оптерећење за наш буџет, мигрантска криза је велико оптерећење за све наше службе, за сва наша министарства. Ми се за ово нисмо спремали, за ово нико није могао да буде спреман, али смо се показали као веома организовани, као хумани, као неко ко је у стању да мобилише и међународу заједницу, али и сопствене снаге,” оценио је Вулин.

Говорећи о будућем објекту у Суботици, он је рекао да ће, са једне стране помоћи мигрантима током зиме, а са друге стране допринети томе да се не узнемирава свакодневни живот грађана.

“Тако ћемо помоћи и мигрантима, тако ћемо помоћи и грађанима Суботице, и да можемо да наставимо да се понашамо као и до сада – хумано, достојанствено, као према људским бићима. Неке много веће, богатије и организованије земље то нису у стању да ураде, а као што видите - мала и сиромашна Србија и њени грађани то могу и хоће”, оценио је он.

На питање да прокоментарише изјаве званичника Мађарске, да се та земља једина опходи према мигрантима на прави начин, Вулин је рекао да “зидови, стубови и жице никада нису прави начин да се односите према људским бићима”.

С тим у вези, он је рекао да је Србија евидентирала преко 96.000 тражилаца азила, што ни једна друга земља на њиховом путу није ни приближно толико, што, по њему, говори да Србија понаша изузетно одговорно, у складу са свим међународним правилима.

“Ми не покушавамо да неког пребацимо са тачке А на тачку Б. Не покушавамо да убрзамо нечије кретање са јужне на северну границу, већ се према људима односимо као према људима. То је једини начин и једино на овом путу се Србија односи према мигрантима баш тако”, рекао је Вулин.

Упитан за коментар истраживања агенција Фактор плус, по којем 70 одсто грађана подржава оно што држава предузима за мигранте, Вулин је рекао да су грађани Србије хумани људи који су до јуче гледали колоне од 250.000 избеглих и протераних из Хрватске, те да у Србији и даље има око 220.000 интерно расељених, те 40.000 оних који формално имају статус избеглица.

“Ми разумемо туђу муку, ми разумемо бол. Ми смо то видели на својој кожи, на свом примеру и онда какви бисмо били људи да не препознамо исти бол и исту невољу и код других људи. Такође сматрам да грађани Србије поштују када виде организовану државу, јер су и они мирнији и сигурнији кад виде да држава брине и о њима и људима који пролазе овде”, рекао је министар Вулин.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи оценио је да би се на будућој локацији центра, за коју је рекао да је на ободу града, могло сместити 150 до 200 миграната у току предстојећег зимског периода.

“Суботица може да прихвати да то буде један пункт за помоћ мигрантима, али никако прихватни центар, никако камп за мигранте. У том смислу смо нашли адекватно решење које испуњава све услове и сада је на нама да у следећих месец, месец и по дана заиста доведемо тај објекат у стање да задовољава све услове”, рекао је Маглаи.

То по његовим речима значи да се одустаје од планова да се Циглана оспособи за прихват у зимском периоду, јер није сигурно да ће се до зиме решити имовински односи.

Гордан Велев, из немачке донаторске организације АСБ Србија, оценио је да ће нова локација бити много боље решење од Циглане, јер је опремљена неопходном инфраструктуром.

“Све ово није могуће без заједничког рада. То тројство локална самоуправа, Министарство, донаторска и међународна заједница увек даје добре резултате, нарочито кад су координисани напори. Мислим да ће ово бити значајно и за грађане Суботице, а првенствено за људе који су у невољи, за избеглице које се крећу и ви видите у којим бројкама”, оценио је Велев.