Aa

Aa

У Београду одржана обука ,,Деца на мигрансткој рути − оснаживање хранитеља за бригу о деци у ситуацији миграције“

У Београду одржана обука ,,Деца на мигрансткој рути − оснаживање хранитеља за бригу о деци у ситуацији миграције“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас у Београду обуци ,,Деца на мигрантској рути − оснаживање хранитеља за бригу о деци у ситуацији миграције“.


,,За Србију је свако дете − дете, без обзира да ли се оно зове Иван, Мухамед, Јелена или Амира. Као држава можемо бити поносни на то како смо, како сада и како ћемо и убудуће водити рачуна о деци која се нађу у миграцији, посебно о деци без родитељског старања“, подвукао је Иванишевић и подсетио да је Србија једина земља, од Сирије до Немачке, издала обавезујуће упутство центрима за социјални рад о томе како да поступају када су у питању мигранти без пратње, као једна од најрањивијих категорија те популације. ,,То наше поступање служи за пример свим земљама у региону како се брине о деци и шта је хуманост“, указао је државни секретар.
Иванишевић је изнео податак да је од 2001. године захваљујући реформи система социјалне заштите коју спроводи ресорно министарство драстично смањен број деце без родитељског старења, као и деце са сметњама у развоју, која се налазе у домовима. Она се у већем броју сада налазе у хранитељским породицама.
Обуку за хранитеље спроводи Центар за породични смештај и усвојење у партнерству са организацијом ,,Save the children“. Програмом је планирано даље развијање способности хранитеља који су већ прошли неопходне припреме и обуке.