Aa

Aa

Транспарентнији рад Социјално - економског савета

Транспарентнији рад Социјално - економског савета

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржао је прву седницу Републичког Социјално–економског савета као председавајући, на којој је договорено да се састанци овог типа одржавају најређе једном месечно и то сваког последњег уторка у месецу.   

 

На седници СЕС-а, којом је председавао Ђорђевић, усвојена је инцијатива да све одлуке овог тела буду доступне у једној табели која ће се објављивати на сајту, како би се видело докле се стигло у њиховој реализацији. Такође, речено је да ће бити покренута иницијатива да у још већој мери у раду радних групаза израду закона и измена закона учествују представници чланова СЕС-а, а до седнице 28. маја биће урађена и анализа шта би све били ефекти укидања„пенала" при пензионисању.

 

„Циљ нам је да резултати и иницијативе СЕС-а буду доступне свим нашим грађанима. Управо због тога приступићемо и реорганизацији целокупног сајта који ће пружати квалитетније информације и имати архиву. Транспарентан рад и могућност критике грађана на одређене иницијативе СЕС-а могу да донесу само још боље и квалитетније резултате“, рекао је Ђорђевић и додао да Влада Србије жели да њени грађани буду задовољни и да знају да је држава уз њих и да ће учинити све у оквиру својих могућности да им помогне.

 

На предлог министра, редовне седнице СЕС-а биће увек последњег уторка или понедељка у месецу, те је следеће заседање већ заказано за 28. мај, јер, како каже, тиме жели да омогући да и остали министри ускладе своје обавезе и буду присутни на седницама. Ђорђевић је навео и да ће, на иницијативурепрезентативних синдиката, на следећој седници СЕС-а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство финансија представити свој став и анализу финансијских ефеката у вези са укидањем „пенала“ приликом одласка у превремену пензију.

 

„Потребно је да и чланови СЕС-а такође буду и чланови радних група које ће учествовати приликом доношења нових закона, као и у изменама и допунама постојећих. Синдикати и послодавци за нас представљају партнере, јер сви имамо заједнички циљ, а то је изградња једне модерне, јаке и економски развијене Србије“, рекао је Ђорђевић и нагласио да је за сваку промену потребно време и стрпљење, поготово у онима у којима постоје сукоби мишљења, али да верује да се управо на такав начин, доносе најбоље одлуке.

 

Kако је истакао министар, једна од тема била је и учешће представника Републике Србије на 108. заседању Међународне организације рада, које се ове године одржава у Женеви и на којем ће делегацију Србије предводити председница Владе Ана Брнабић.

 

Седници СЕС-а присуствовали су: председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Уједињеног гранског синдиката „Независност“ Зоран Стојиљковић.