Aa

Aa

Тихи хероји не желе да ћуте пред увредама

                     Тихи хероји не желе да ћуте пред увредама

Тихи хероји не желе да ћуте пред увредама

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сви запослени у систему социјалне заштите, поводом нетачних тврдњи које је изнела заменице Заштитника грађана у вези са радом и функционисањем система социјалне заштите, поручили су да се оваквим неодговорним изјавама нарушава кредибилитет, обмањује јавност и руши углед Министарства и запослених у овим установама.

 

У вези са наводима заменице Заштитника који се односе на реаговање и поступање ресорног Министарства у вези са заштитом деце, истичемо да су ове тврдње апсолутно неистините, с обзиром на то да се свакодневно боримо за права деце и њихову бољу будућност.

 

У складу са тим Дечији омбудсман који ће бити успостављен након усвајања Закона о заштити права детета и заштитнику детета, додатно ће унапредити ову област, иако је и до сада Министарство користило све ресурсе и капацитете како би заштитило децу и обезбедило поштовање свих њихових права.

 

Поред оптужби у вези са децом у Републици Србији, заменица Заштитника изнела је неистине и у вези са условима рада у систему социјалне заштите.

Поводом тога подсећамо јавност да су у претходне три године ресорно Министарство и Kанцеларија за управљање јавним улагањима успешно реконструисали 22 установе у систему социјалне заштите, отпочели реконструкцију седам објеката као и изградњу потпуно новог Дневног боравка за децу, младе и одрасле са интелектуалним тешкоћама у Лазаревцу, што представља само део који осликава побољшање услова рада у односу на нека ранија времена.

 

Једна од оптужби на рачун рада овог Министарства је и изјава заменице Заштитника грађана да је у поступку контроле утврђено да ресорно Министарство није обезбедило адекватан број стручних радника у установама социјалне заштите, те у вези са тим истичемо да о новом запошљавању одлучује Влада, да је потребна сагласност Владине комисије, те да је комисија у предходном периоду и одобравала иста, а све у циљу да би се обезбедила нова радна места и попуна новог кадра. Сматрамо да је критика упућена Влади непримерена.

 

У складу са ситуацијом у Републици Србији сваким даном радимо на томе да побољшамо услове рада запослених у овим установама, не би ли тиме подигли и пружање услуге корисницима на виши ниво. То је задатак свих запослених и они на томе раде сваког дана.

 

Наводи које је изнела заменица Заштитника грађана директно утичу на рад запослених у установама социјалне заштите, каљају њихов углед, што је недопустиво, с обзиром на то да сви они часно раде свој посао, са пуно емпатије, а доказ је и рад у карантинским условима током ванредног стања које је проглашено због епидемије изазване вирусом COVID-19.

 

Желимо да верујемо да су овакве изјаве плод лоше интрепетације а Министарство поштујући институцију Заштитника грађана жели најбољу сарадњу јер је она у интересу свих грађана наше земље.