Aa

Aa

Техничка опрема за лакшу комуникацију корисника са својим породицама

Техничка опрема за лакшу комуникацију корисника са својим породицама

Техничка опрема за лакшу комуникацију корисника са својим породицама

Читај ми

На иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за 20 геронтолошких центара обезбеђена је техничка опрема у виду смарт телевизора и таблет уређаја, како би се корисницима олакшала комуникација са својим породицама, која је ограничена због епидемије Ковид 19.

 

Иницијатива Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реализована је уз подршку Генералног секретаријата Владе Србије и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић је на видео конференцији, која је одржана са представницима и корисницима тих установа, истакла да су корисници током епидемије Ковид 19 показали велику одговорност и разумевање за превентивне мере које се, ради очувања њиховог здравља, примењују у установама.

 

„Велика сте нам инспирација, у ово тешко време показали сте нам како треба да се понашамо“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је циљ да сви геронтолошки центри у Србији буду опремљени техничком опремом која ће олакшати комуникацију корисника са најмилијима.

 

То је, како је навела, један од начина да корисници и запослени превазиђу овај тежак период.

 

Помоћник Генералног секретара Владе Републике Србије Данијел Николић рекао је да је иницијатива министарке Кисић Тепавчевић реализована у рекордном року и да ће бити настављена, како би све такве установе биле опремљене одговарајућом техничком опремом, што ће омогућити бољи квалитет живота корисника. 

 

Стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап рекла је да је за ту организацију било велико задовољство да учествује у реализацији ове иницијативе, а посебно што је пронађен начин да се помогне онима који су најугроженији у овој епидемији.

 

Смарт телевизоре и таблет уређаје добили су геронтолошки центри у Алексинцу, Апатину, Блацу, Брусу, Вршцу, Дољевцу, Прокупљу, Књажевцу, Прокупљу, Матарушкој бањи, Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Руми, Зрењанину, Сурдулици, Кучеву, Нишу, Љубовији и Ужицу.

 

Директори геронтолошких центара оценили су да ће опрема умногоме побољшати живот корисника тих установа, а пре свега у погледу комуникације са њиховим породицама.

 

Један од корисника Геронтолошког центра Београд рекао је да донирана опрема омогућава корисницима да никад не буду усамљени, јер у свако доба дана могу да се виде са члановима својих породица. 

 

Према његовим речима, тако је обезбеђена свакодневна комуникација, што корисницима омогућава да им даљина не буде терет.