Aa

Aa

Светски дан бубрега - „Здравље бубрега за све“

Светски дан бубрега - „Здравље бубрега за све“

Светски дан бубрега - „Здравље бубрега за све“

Читај ми

Поводом Светског дана бубрега,  који се ове године обележава под слоганом „Здравље бубрега за све“, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да се свакодневно, многобројним активностима, залаже за унапређење положаја особа са инвалидитетом и њихове интеграције у друштво.

 

Сарадњом Министарства и Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије и Савеза бубрежних  инвалида  Војводине,  обезбеђен је континуитет у раду ових организација, као и реализација различитих активности намењених особама са инвалидитетом.

 

Реализација Програмског конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2022. години је у току, а у 2021. години рад ова два савеза опредељено око 7,3 милиона динара.

 

Такође, у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије Министарство реализује Кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА, са циљем да појединачне активности које Министарство и савези реализују у партнерству, имају препознатљив визуелни идентитет и заједнички слоган.

 

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у марту месецу од 2006. године на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations) у више од 100 земаља широм света.

 

Циљ обележавања овог дана јесте подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и информисање јавности о томе да су болести бубрега честе, веома озбиљне, али да их је могуће спречити и успешно лечити.