Aa

Aa

СВЕТСКИ ДАН БРАЈЕВОГ ПИСМА

СВЕТСКИ ДАН БРАЈЕВОГ ПИСМА

СВЕТСКИ ДАН БРАЈЕВОГ ПИСМА

Читај ми

У Републици Србији живи преко 12.000 слепих и слабовидих особа за које Брајево писмо представља неопходно средство, ради што једноставнијег укључивања у друштво, комуникације, едукације и описмењавања.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у претходном периоду учинило значајне помаке на унапређењу положаја слепих и слабовидих особа које живе у Републици Србији.

 

Континуираном сарадњом и подршком, стварамо Србију без баријера у којој  сви грађани имају једнаке могућности.

 

Министарство посебну пажњу посвећује дугогодишњој сарадњи и партнерству са Савезом слепих Србије и Савезом слепих Војводине, чиме је дат немерљив допринос побољшању положаја у друштву слепих и слабовидих особа у Републици Србији.

 

У 2023. години за рад ова два савеза и 45 локалних организација у њиховом саставу опредељено je укупно око 26,6 милиона динара.

 


Органи државне управе имају обавезу да информације из области рада учине доступним особама са инвалидитетом, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је међу првима свој сајт прилагодило слепим и слабовидим особама.

 

У протеклом периоду учињени су значајни помаци у циљу унапређења положаја слепих и слабовидих лица, активностима Министарства у циљу финансијске подршке савезима, набавке Брајевих штампача, реконструкције објеката у виду унутрашњих грађевинских радова и опремања просторија канцеларијском и техничком опремом, као и прилагођавању објеката стандардима енергетске ефикасности, затим пројеката одржавања тифлолошких радионица, савладавања вештина самосталног кретања и оријентације помоћу белог штапа, уз подршку запошљавању ове категорије теже запошљивих лица, помоћу релевантних подстицајних мера.

 

Министарство ће и у наредном периоду настојати да обезбеди што већа средства, неопходна за побољшање положаја у друштву особа са инвалидитетом, у циљу подршке републичком и покрајинском савезу и организацијама које их сачињавају.

 

Брајево писмо је тактилно представљање алфабетских и нумеричких симбола помоћу шест тачака за представљање сваког слова и броја, па чак и музичких, математичких и научних симбола. Названо je по Лују Брају, проналазачу овог писма, рођеном 4. јануара 1809. године у Француској. Луј Брај је у несрећи ослепео на оба ока, након чега је развио систем тактилног кода који омогућава слепима да читају и пишу брзо и ефикасно. УНЕСКО је прогласио Брајево писмо за универзално писмо за слепе и слабовиде у свету 1955. године. Европске академије наука и уметности, прогласиле су Брајево писмо највећим техничким достигнућем 19. века. Генерална скупштина Уједињених нација је 17. децембра 2018. усвојила Резолуцију којом је потврдила 4. јануар, датум рођења Луја Браја, као светски дан Брајевог писма. Међународни статус Брајевог писма је регулисан члановима 21. и 24. Конвенције Уједињених нација о правима лица са инвалидитетом.