Aa

Aa

Свечано откривен Споменик палим пољским пилотима у Сенти

Свечано откривен Споменик палим пољским пилотима у Сенти

Свечано откривен Споменик палим пољским пилотима у Сенти

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић, на позив Амбасаде Републике Пољске и Општине Сента, присуствовао је откривању Споменика палим пољским пилотима 1586. пољске специјалне ескадриле, чији је авион срушен изнад Сенте 1944. године, и положио венац у име ресорног министарства.

 

Венце су положили и одали почаст и потпредседница Парламента Републике Пољске Малгожета Госјевска, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници амбасада Републике Пољске, Републике Мађарске, Републике Словачке, Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Републике Француске, Републике Италије, представници НАТО канцеларије за везу у Београду, удружења и грађани.

 

Државни секретар Јанић рекао је на скупу поводом 77. годишњице Варшавског устанка, да историјске околности под којима су се и Србија 1914. године и Пољска 1939. године нашле у вртлогу светских ратова, као и и херојски отпора обе државе против надмоћног нападача, заслужују да буду заувек упамћени, јер су значајна поука новим генерацијама. 

 

На скупу су говорили и председник Општине Сента Рудолф Цегледи, амбасадор Републике Пољске у Србији Њ.Е. Рафал Перл, потпредседница Парламента Републике Пољске Малгожета Госјевска, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и државни секретар Мирко Јанић.

 

Варшавски устанак је био устанак Пољске домовинске армије током Другог светског рата са циљем да се Варшава ослободи од немачке окупације. Борбе у Варшави почеле су 1. августа 1944. године у склопу општенародног устанка у Пољској. Пољске трупе пружале су отпор Немцима све до 2. октобра 1944. године. Пољски губици износили су 18.000 погинулих и 25.000 рањених војника као и преко 250.000 цивила који су убијени у масовним егзекуцијама које су спровеле немачке снаге током свог напредовања. Устанак је избио у тренутку када су се совјетске снаге приближавале Варшави. Црвена армија је заузела рушевине тврђаве Варшава за само неколико сати,  не наишавши скоро ни на какав отпор од стране Немаца. 

 

Изнад Сенте, 11. септембра 1944. године, оборен је авион пољске специјалне ескадриле, која је носила хуманитарну помоћ варшавским борцима. Том приликом страдала су три пилота потпоручник: Станислав Франчек, Мјечислав Фочпањак и Јежи Трушковски, чија тела почивају на Војничком гробљу Комонвелта у Београду.