Aa

Aa

Свечано обележeнo 95 година постојања и рада Градске организације глувих Београда

Свечано обележeнo 95 година постојања и рада Градске организације глувих Београда

Свечано обележeнo 95 година постојања и рада Градске организације глувих Београда

Читај ми

У оквиру Кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”, коју Министарство реализује у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, у 2021. години обележили смо значајне датуме за инвалидски покрет, али и важне јубилеје за особе са инвалидитетом, међу којима је и јубилеј који данас обележавамо, изјавила  је у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Марија Ристић Марков на обележавању 95 година постојања и рада Градске организације глувих Београда.

 

„Колико је значајно постојање Градске организације глувих Београда и Савеза глувих и наглувих Србије, говори нам и број наших суграђана којима је први језик – српски знаковни језик. Глуве и наглуве особе свакодневно су суочене са бројним изазовима, a тумачи знаковног језика неопходни су им у свакодневној комуникацији. У циљу несметане комуникације и разумевања глувих особа, потребна је активна примена знаковног језика образовним и здравственим установама и другим институцијама. Зато је неопходно подршку усмерити ка развоју и заштити језичког идентитета глувих и других корисника знаковних језика,  истакла  је Марија Ристић Марков која је у име помоћнице министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљане Барошевић поздравила скуп.


 

Из наведених разлога, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом наставиће да мерама подршке које реализује доприноси отклањању комуникацијских баријера са којима се особе са инвалидитетом суочавају, рекла је Ристић Марков и додала  да је  текућој години Министарство  за рад републичког и покрајинског савеза и 44  локалних удружења глувих и наглувих определило око 34 милиона динара, а за преводилачки сервис укупно је одобрено око 13 милиона динара.

 

Показали смо како заједно можемо да допринесемо стварању Србије без баријера, поручила је Марија Ристић Марков на обележавању 95 година постојања и рада Градске организације глувих Београда.

 

Председник Градске организације глувих Београда Душан Николић уручио је Марији Ристић Марков плакету за допринос Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у остваривању циљева организације.

 

Обележавању 95 година постојања и рада Градске организације глувих присуствовали су и представници Министарства културе и информисања, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства унутрашњих послова, Градске општине Врачар, Полицијске управе за град Београд и други.