Aa

Aa

Свечана академија поводом Дана Универзитета у Приштини

Свечана академија поводом Дана Универзитета у Приштини

Читај ми

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Свечана академија поводом прославе Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је данас у амфитеатру Факултета техничких наука.

Министар у Влади Србије Александар Вулин истакао је на свечансоти да је једанаести факултет у оквиру овог Универзитета слобода.

"Ни један студент који је дошао овде, није отишао одавде бвез свести о слободи. Без свести о бесомучној, упорној, жилавој, тврдоглавој потреби да се бори за слободу, често не питајући за цену. Тај једанаести факултет заправо одређује Универжитет у Косовској Митровици, заправо објашњава његово постојање, оправдава сваки труд и сваку борбу за њега. Тај, једанаести факултет слободе", рекао је Вулин.

Он је подвукао да ће Влада Републике Србије наставити да подржава, финансира и брани Универзитет у Косовској Митровици.

"Без Универзитета, живот не у Косовској Митровици, већ живот Срба на КиМ не би био могућ, не би био смислен. Без постојања Универзитета, Срби на КиМ не би имали чему да се надају. Зато ће Влада Републике Србије наставити, као и до сада, да, подржава, финансира, чува и брани Универзитет у Косовској Митровици. Ви се одавде нећете померити", поручио је Вулин.

Универзитет у Косовској Митровици је мерило нашег останка и мерило нашег успеха, рекао је Вулин.

Ректор приштинског Универзитета Срећко Милачић поручио је да би Универзитет морао да "буде царство слободе, где ће се људи огледати у стварању, изразавајући тако свој пуни идентитет".

Милачић је истакао да је потребно улагати свакодневно напор за остварење снова.

"Морамо се залагати да се деценије не троше узалуд, а храбри и умни поједини не губе лако у маси. Јединствено, са оснаженим Универзитетом, заједно са својим народом, можемо се изборити за своје идеале. Нека свако од нас угради по један беочуг у мозаик заједничке стратегије и ми ћемо се изборити за своје место на овим просторима. Добродошли на вечито српски Универзитет на КиМ", поручио је Милачић.

"Они који желе да маргинализују Универзитет и да читав српски народ духовно обезглаве и претворе у паре и за српске душмане, остављају дубоке последице јер изазивају још већу несигурност међу српскоим народом на КиМ", рекао је Милачић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да ће Србија и даље бити присутна својим образовним системом на КиМ.

"Србија ће наставити да буде присутна својим образовним системом на КиМ, јер је то елементарно право и потреба насег народа и будите уверени да то право, колико год били гласни они који нам га оспоравају, јесте неприкосновено и неотуђиво", истакао је Козарев, пожелевши професорима и студентима још много јубилеја.

Ректор Универзитета у Новом Саду и председник Заједнице државних Универзитета Србије Душан Николић пожелео је све најбоље свима На ПУ у нади да се у наредном периоду срећу на свим нашим Универзитетима.

Десет студената добило је награде "Истакнути студент" које додељује Универзитет, а дипломе за најбољи успех и залагање током студија уручио је Милачић.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици има више од 10.000 студената, око 1.000 наставника и сарадника и око 400 запослених из реда ненаставног особља.

Културно уметнички програм припремили су студенти Факултета уметности И хор тог факултета којим руководи редовни профешор Јасмина Новокмет.

Свечаној академији присуствовали су и ректор Универзитета у Нишу и заменик председника КОНУС-а Драган Антић, ректор Универзитета одбране у Београду Младен Вуруна , ректор државног Универзитета у Новом Пазару Миладин Костић, декани факултета ПУ, архимандрит отац Иларион, начелници округа, представници локалних самоуправа на КиМ, као и установа и привредних субјеката, студенти и бројни гости, пријатељи Универзитета.