Aa

Aa

Суботичкој Општој болници стигли лекови за азиланте

Суботичкој Општој болници стигли лекови за азиланте

Читај ми

СУБОТИЦА - Хемофарм Фондација уручила је данас Општој болници у Суботици донацију вредну око 600.000 динара, коју чине лекови и хигијенска срества, а у циљу побољшања услова у којима мигранти бораве и подизања нивоа њихове здравствене заштите.

Помоћ је реализована уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјлана питања, а болница у Суботици добила је првенствено антибиотике, витамине и аналгетике, као и срества за дезинфекцију и хигијенски материјал.

Донацију директиору суботичке болнице Горану Бићанину уручила је директорка корпоративних послова и комуникација Хемофарма Санда Савић, а уручењу је присуствовао и министар за рад Александар Вулин, који је истакао да је донација доказ да бизнис може да буде социјално одговоран и да може да води рачуна о потребама грађана и проблемима са којима се држава суочава.

Вулин је захвалио Хемохарму што је показао пут осталим компанијама како треба да се понашају и помогну својој околини и заједници.

"Помоћ коју сте данас доделили мигрантима односно свима онима који ће овде затражити здравствену помоћ јесте помоћ локалном становништву. Уколико будете имали лечене здраве мигранте онда нећете имати ни страх локалног становништва да ће се појавити нека зараза, епидемија", рекао је Вулин.

Он је оценио да је свака помоћ која се да азилантима у ствари помоћ нашим суграђанима који ће моћи да живе мирно и без страха да ће се нешто у њиховом животу променити.

Министар је указао да проблем миграције није последица понашања Србије, али да се она са тиме сусреће и мора да се бори са последицама.

"Надам се да ће и друге компаније, али и међународна заједница кренути овим примером и да ће помоћ и подршка међународне заједнице Србији у решавању проблема бити много бржа, снажнија, одређенија", рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће међународна заједница врло брзо формирати своју политички став шта очекује од тих људи и како мисли да решава њихов проблем односно како да помогне Србији, јер она сама не може да реши проблем миграната.

Бићанин је рекао да је општа болница у Суботици као регионални здравствени центар суочена са проблемом прлива великог броја миграната.

"Захваљујући дрштвеној одговорности Хемофарма добили смо значајну донацију у санитетском материјалу, лековима и свему ономе што решава проблеме", казао је Бићанин додајући да ће донација помоћи да се превазиђе одређен број проблема, с обзиром да се азиланти јављају у све већем броју.

Савић је рекла да је та фондација одлучила да реагује брзо и адекватно истичући да глобално али и друштво у Србији није свесно овог проблема.

"Ако се не будемо сви заједно ангажовали ово може да прерасте у много већи друштвени, хуманитарни и здравствени проблем", казала је Савић.