Aa

Aa

„Стварање модерне и поштоване Србије је циљ председника Александра Вучића али и свих нас“

„Стварање модерне и поштоване Србије је циљ председника Александра Вучића али и свих нас“

„Стварање модерне и поштоване Србије је циљ председника Александра Вучића али и свих нас“

Читај ми

Државна секретарка министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић је на конференцији „Како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства“ истакла да Министарство даје пуну подршку овом друштвеном дијалогу, који је како је рекла , изузетно важан за достојанствени рад у медијима и одговорно новинарство. Божовић је рекла да је част говорити посебно када је реч о социјално-економском положају новинара у Србији .

 

„ Сви знамо колика је улога новинара и медија када је у питању стварање модерне и поштоване Србије, што је циљ председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије. За унапређење положаја новинара Србије, у фокусу мора бити унапређење њиховог положаја кроз законодавни оквир“, рекла је Божовић.

 

 Државна секретарка је подсетила да је Влада 30. јануара 2020. године донела Стратегију развоја система јавног информисања у Републици Србији за период 2020–2025. година, којом су утврђене смернице развоја система јавног информисања у Републици Србији са основним циљем даљег јачања успостављених демократских односа у тој области. 

 

„Овим стратешким документом, дефинисани су циљеви које сви треба да испунимо како би унапредили систем јавног информисања у Републици Србији. Као постојеће стање у овој области, препознато и указано на неповољан социо-економски положај новинара и медијских радника, односно да новинари и медијски радници у Републици Србији раде у тешким условима, као и да расте ангажовање радника по основу уговора о привременим и повременим пословима, ауторским уговорима и уговорима о делу, као и да је чак петина новинара у статусу „фриленсера”.истакла је Божовић

 

С тим у вези, државна секретарка је указала да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и сви представници Владе, интензивно раде на нормативним активностима како би се уочени проблеми решили, или бар смањили на најмању могућу меру.

 

Државна секретарка Божовић је подсетила, да је 28. септембра ове године Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања образовала Радну групу за припрему предлога којима се регулише статус фриленсера која нтензивно ради на разматрању правног оквира у вези са правима и обавезама фриленсера, у циљу припреме предлога којима се регулише њихов статус.
 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће у оквиру својих надлежности допринети испуњењу задатих циљева, како бисмо сви заједно допринели унапређењу области. Неспорно је да би се закључењем посебног колективног уговора у грани, бројна питања радно-правног положаја свих запослених новинара и медијских радника побољшала, будући да се колективним уговором могу утврдити само већа права и повољнији услови рада, од права и услова предвиђених Законом о раду, али јасно је да за закључење гранског колективног уговора постоје предуслови који се морају испунити, пре свега у погледу учесника у закључивању колективног уговора, дакле репрезентативних синдиката и репрезентативних удружења послодаваца“ рекла је Божовић на конференцији друштвеног дијалога“, рекла је државна секретарка.

 

Она је нагласила да је у надлежности Министарства Инспекција рада која врши надзор над применом Закона о раду, а запослени за заштиту својих права из радног односа могу да се обрате како инспекцији рада, тако надлежном суду.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, даје пуну подршку друштвеном дијалогу „Како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства“ а све са  циљем унапређења положаја новинара у нашој земљи, закључила је Божовић.