Строже казне за послодавце који раде на црно

Строже казне за послодавце који раде на црно

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са начелницима Инспектората за рад са територије Републике Србије и инспекторима рада из Београда где је наложио да раде ригорозније и заложе се за оштрије казне, како би се спречио рад на црно и кршење закона.

 

Овом приликом министар је истакао да ће списак свих оних послодаваца, за које се утврди да су радили на црно, бити објављен на сајту Министарства како би сви знали ко су ти који злоупотребљавају људе и крше законе.

 

Ђорђевић је на састанку похвалио рад инспектора и рекао да они имају подршку Министарства, када је у питању оштрији начин поступања према онима који крше закон и додао да је најбитније да грађани постану свесни које користи имају они, али и цела држава од спречавања рада на црно.

 

„Желим да сви знају да је посао инспектора захтеван, одговоран и тежак и зато ћемо се трудити да свима омогућимо боље техничке услове рада и повећање плата. Оне који се покажу као најбољи ћемо и наградити, јер је потребно да се радници стимулишу како би били успешнији и бољи“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио да је и након најаве инспекције са градом Београдом на 11 локација пронађено 5 радника који су радили на црно, а приликом осталих надзора чак 56 радника у четири општине.

 

„Нежељени догађаји понекад нажалост не могу да се спрече, али обавеза државе јесте да уради све што је у њеној моћи како би таквих ситуација било све мање. Још једном позивам све оне који знају да негде постоји рад на црно то пријаве путем бесплатног броја 0800/300-307, који је покренут у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“, јер треба да знају да држава штити права радника“, нагласио је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да је у периоду од јула 2017. до јула 2018. године извршено 12.238 инспекцијских надзора у области грађевинарства, 9.216 инспекцијских надзора у области безбедности и здравља на раду и 3.022 инспекцијских надзора у области радних односа.

 

У истом периоду затечено је 4.403 људи у раду на црно.

Од укупно 44 смртно страдалих радника у овом периоду, 29 одсто је радило на црно. У делатности грађевинарства настрадало је 15 радника.

 

„У јулу смо имали појачане ванредне надзоре где је пронађено 434 људи који су радили на црно. Донето је 36 решења о забрани рада на месту рада и 184 захтева за покретање прекршајног поступка“, рекао је Ђорђевић и поручио да је сваки важан и да људи нису ни статистика ни бројеви већ грађани о којима брине и Министарство и држава.

 

В.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да инспекција рада током ове године имала више од 13000 надзора него прошле године.

 

„Чинимо све да инспектори буду присутни 24 часа, сваког радног дана и викендима на сваком месту где постоји сумња да се ради мимо закона. Кроз пројекат „Реци НЕ раду на црно“, који је покренут у марту ове године и паралелно са свим пријавама које људи упућују, имали смо у току ових неколико месеци преко 3200 лица која су радила на црно и 153 нерегистрована субјекта“ нагласио је Ђуровић.