Aa

Aa

Стратегија за инклузију Рома до 2025

Стратегија за инклузију Рома до 2025

Читај ми

СУБОТИЦА - У хотелу Галерија јуче је почео тродневни састанак експертске и међуресорне радне групе за израду нове “Стратегије за инклузију Рома у Републици Србији 2015-2025”, Скуп је отворио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, који је и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома.

Састанку присуствују и шеф стручне групе, као и председник међуресорне групе за израду стратегије, др Горан Башић и Витомир Михајловић, који је такође председник Националног савета ромске националне мањине, те менаџер тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Жарко Шундерић. Скуп има за циљ отварање дијалога између владиног и невладиног сектора, те израду Стратегије инклузије Рома у Републици Србији до 2025. године, која треба да се нађе пред Владом најкасније до 15. септембра.

Децентрализација управљања ромским питањима, односно спуштање надлежности у највећем делу на ниво локалне самоуправе, те увођење принципа ромске породице јесте оно што је значајно и што ће карактерисати нову Стратегију инклузије Рома до 2025. године.

Образовање, здравље, становање и социјална политика су четири стратешка правца на којима ће се заснивати нова Статегија, а која треба да допринесе укључивању Рома у српско друштво кроз афирмативне мере, односно акционе планове на основу ових принципа.

w991

Према речима Витомира Михајловића, председника међуресорне групе за израду Стратегије, овим документом треба да се отклоне мањкавости претходног, донетог 2009. године. Наиме, та Стратегија за инклузију Рома није имала одговорно лице које би управљало њеном имплементацијом, те је то један од разлога због ког она није имала жељене ефекте.

Израду нове Стратегија за инклузију Рома до 2025. године, Влади Републике Србије је Европска комисија поставила као приоритет у области заштите и унапређења положаја и статуса Рома у нашој земљи. Стратегија је и један од услова за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Европске уније.

Извор: www.subotica.com