Aa

Aa

Стипендије ученицима и студентима из хранитељских породица

Стипендије ученицима и студентима из хранитељских породица

Читај ми

БЕОГРАД - Талентованим ученицима и студентима који се налазе на смештају у хранитељским породицама уручене су данас стипендије на основу којих ће њих 10 добијати месечно по 10.000 динара од јула до децембра ове године.

Стипендије, које додељује Удружење осигуравача Србије, већ је добило 30 младих - десет ученика и студената са инвалидитетом, као и 20 младих који су смештени у установе социјалне заштите или су из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Србија једна од најуспешнијих земаља у Европи када је у питању старатељство додајући да у нашем систему има више од 6.000 дечака и девојчица који се налазе у хранитељским пиородицама, односно који нису у институцијама већ се налазе у свом дому, породици која је најбилижа њиховој биолошкој породици.

Он је истакао и да се донацијом стипендија показује и колико су успешна деца из хранитељских породица, а самим тим и хранитељи.

"Министарство ће наставити да подржава концепт хранитељства и све оне који желе на најухуманији начин да помогну деци", рекао је Вулин.

Он је подсетио да донација није из буџетских средстава и да није нешто што плаћају обвезници Србије, већ да је реч о донацији једне индустрије која показује да је социјално одговорна и која од својих средстава, профита, хоће да помогне онима којима је помоћ потребна.

Министар се захвалио осигуравачима јер, како је рекао, опет показују колико су хумани и колико разумеју да постоји потреба у друштву да се помогне људима.

"Надам се да ћемо ову акцију, коју сада приводимо крају, наставити идуће године. Надам се да ћемо наставити да радимо заједно и поново обрадовати децу из нашег система", рекао је Вулин.

Он се захвалио ученицима и студентима што "има коме да се да помоћ и на кога може да се будемо поносан", додајући да су то добри ђаци и корисни чланови друштва, а да се стипендијама показује да се то цени.

Представница Удружења осигуравача Србије Радмила Јашаровић рекла је да јој је драго да се акција Удружења и Министарства наставља и да помоћ, још једном, налази пут до оних којима је најпотребнија.

"Удружењу је увек задовољство да учествује у оваквим акцијама посебно када се ради о младим људима који су то својим радом и трудом заслужили. Надамо се да ће у будућности и други појединци и компаније следити наш пример", рекла је Јашаровић.

Добитница стипендије, студент на Високој здравствено - санитарној школи струковних студија Кристина Лазаревић захвалила се у име добитника стипендија и њихових породица министри и Удружењу осигуравача наводећи да јој помоћ много значи.

"Донација нам много значи како би завршили школовање, постали што бољи људи и показали максимум", рекла је Лазаревић.