Aa

Aa

Стигао новац из ЕУ као помоћ у мигрантској кризи

Стигао новац из ЕУ као помоћ у мигрантској кризи

Читај ми

Новац из ЕУ намењен јачању капацитета Србије у мигрантској кризи је стигао. Та 7,3 милиона евра су нашој земљи потребна за решавање оперативних трошкова, за плаћање трошкова центара дуж целе мигрантске руте, укључујући комуналне трошкове, храну, запошљавање људи – изјавио је за РТС државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

"Захваљујући фонду Мадад из Брисела, Србија ће постати корисник 7,3 милиона евра, који су управо потребни да помогну решавању такозваних оперативних трошкова, односно да Србија не троши буџетска средства, што нисмо радили ни до сада", нагласио је Иванишевић.

Према његовим речима, већ почетком следеће године очекује се око четири милиона евра, који треба да буду расподељени на два важна сектора - да се помогне развој локалним самоуправама које су погођене мигрантском кризом, као и помоћ Министарству здравља, односно болницама.

"Помоћ болницама управо је неопходна због ситуација каква је данас у Нишу, јер су то трошкови који су остајали непокривени", рекао је Иванишевић, осврћући се на тешку саобраћајну несрећу у којој је рано јутрос двоје миграната погинуло, а 10 повређено.

Иванишевић каже да и та несрећа показује потребу да мигранти буду у прихватним центрима, јер ће ту добити адекватне информације и да, свако ко се региструје, може без проблема да путује и не мора да користи услуге кријумчара, а са друге стране истиче да нема ни разлога, јер списак који се размењује са колегама из Мађарске, јасно одређује редослед када ко одлази.

"Ми смо земља која је поднела више стотина кривичних пријава против људи који кријумчаре мигранте, за нас је то неоспорно кривично дело и мислим да смо земља која се најозбиљније бори са том појавом и ми ћемо се и даље борити и врло јасно и стриктно кажњавати свакога ко покуша да направи кривично дело у односу на мигранта, или свакако, у односу на домаће становништво", закључио је Иванишевић у разговору за РТС.