Aa

Aa

Стање у Србији стабилно, ситуација под контролом

Стање у Србији стабилно, ситуација под контролом

Читај ми

БЕОГРАД - Ситуација са мигрантима на границама Србије је мирна и под котнролом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, те додао да је ситуација на македонско-грчкој граници"мирна, али затегнута".

Подсетио је да се на граници Грчке и Макеодније налази 20 српских полицајаца, који тамо помажу македонским колегама у контроли те границе, али и мигрантима да безбедно прођу.

„Сви смо јако забринути због великој броја миграната и изостанка јединственог европског решења. Све је ово борба сваке од земаља како да ситуацију на својим границама и територијама одржи што мирнијом и бољом, али без заједничких решења то неће бити могуће“, навео је Вулин у изјави овинарима у Привредној комори Србије.

Министар је казао да у Београду данас разговарају представници полиција на веома високом нивоу свих земаља балканске руте, и гости из Европске комисије, као и Холандије као председавајуће ЕУ, те да да се сви надају да ће на том састанку доћи до неког договора.

Вулин је подсетио да Србија није ижвала нити ће решити ову кризу, као и да од Србије не зависи да ли ће примирје у Сирији потрајати, од чега зависи да ли ће расти број миграната, нити од Србије зависи да ли ће Самит ЕУ са Турском дати добре резултате.

„Оно што знамо јесте да наше територије контролишемо, да су све безбедносне службе стављене на највиши степен, да се води рачуна о безбедноснти миграната и наше земље. Оно што је наша одговорност биће урађено, оно што није до нас не можемо да гарантујемо“, поручио је Вулин.

Упитан шта ће Србија да учини ако се криза премести са грчко-македонске, на српску границу, Вулин је казао да ћемо реаговати у складу са хуманитарним правом и нашим законом.

„Неконтролисано кретање није дозвољено и неће бити, али ће свако ко има право наставити кретање и бити му омогућен пролаз“, закључио је он.