Aa

Aa

Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Српско-словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Српско–словачких комеморативних свечаности у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу.

 

Венце су положили и одали почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Крагујевца Никола Дашић, амбасадор Словачке Републике у Републици Србији Федор Росох, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

У последњој години Првог светског рата избила је побуна војника  71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука у коме је било највише Словака и нешто мање Чеха. Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије након потписивања Брестлитовског мира 1918. године и били су под снажним утицајем Октобарске револуције, због чега су устали против својих старешина, Немаца и Мађара. Због таквог чина суђено им  је преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године.

 

Изградња меморијалног комплекса почела је 1924. године, када је у знак сећања на овај догађај подигнут Споменик Чехо-Словацима стрељаним у побуни 21. јуна 1918. године у Крагујевцу.

 

Меморијални комплекс Чешко-словачког војног гробља на Становљанским пољима у Крагујевцу свечано је откривен 28. септембра 1924. године у присуству високих представника Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке Републике, као и родитеља и породица страдалих.