Aa

Aa

Србији обећана директна буџетска помоћ

Србији обећана директна буџетска помоћ

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је од представника донаторске заједнице добила уверавања да ће јој бити обезбеђена директна буџетска помоћ, изјавио је данас председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин, истичући да то показује промењен однос према нашој земљи.

Он је, након донаторског координационог састанка о миграцијама у Београду рекао да ће та помоћ бити подршка буџету и институцијама, свим оним аспектима уређеног система Србије.

"Сви донатори су задовољни оним што је изнела Влада Србије у смислу наших потреба и добили смо уверавања да ће наше потребе у доброј мери бити задовољене и да ће свака помоћ бити веома флексибилна, да ће се бирократске процедуре смањити и да ће и новац и роба бити брже достављене Србији", рекао је Вулин, који је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је важним оценио то што ће Србија 2. октобра учествовати на припремном састанку за Луксембуршку конференцију.

"Промењен је однос према нама. Држава Србија ће учествовати на Луксембуршкој конференцији, у финалном доношењу одлука, у ономе што смо од почетка тражили - донесимо заједничку политику, заједничко решење, а Србија ће бити спремна да учествује и у процесу доношења и у процесу спровођења оног што је одлучено", рекао је Вулин.

Он је поручио да се "не може одлучивати о Србији без Србије" и да ће Србија учествовати и у стварању документа и у финалној реализацији.

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић рекла је након састанка са донаторима да постоји разумевање и добра воља да се помогне Србији и да ће на припремном састанку у Луксембургу бити искристалисани конкретни механизми помоћи, као и конкретна финансијска помоћ.

Она је рекла да су у сарадњи са министром Вулином договорени начини координације да би били ефикаснији у намени и коришћењу средстава, која "већ јесу и која ће бити Србији на располагању".

"Очекујемо заједничко европско решење, али смо се показали као одговоран и озбиљан партнер", рекла је Јоксимовић, истичући да Србија не намерава да избегава своје обавезе, али да их имају и друге земље.

"Очекујем да ће оне у синергији заједнички решавати ове проблеме", рекла је Јоксимовић.

Она очекује да ће ЕУ, као и раније, из мигрантске кризе изаћи институционално јача и да ће и сада, на институционалан и одржив начин, успети да пружи решења.

Како је додала, финансијска подршка Србији је неопходна, а данашњи састанак био је први на коме су представници донаторске заједнице били упознати са дешавањима и тренутним стањем услед масовног прилива миграната.

"Стално ћемо ажурирати податке, да би могли да рачунамо на адекватну помоћ", рекла је Јоксимовић.

Према актуелним подацима, Србија се суочава са великим приливом мигранта и од почетка године 164.000 њих прошло је кроз Србију, највише од јуна - 133.560 миграната, од којих је 70 одсто пореклом из Сирије и Авганистана.