Aa

Aa

Србија заслужује помоћ у збрињавању миграната

Србија заслужује помоћ у збрињавању миграната

Читај ми

Србија је показала да је у стању да се носи са појачаним приливом миграната који су у транзиту, каже за РТС министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин. Европа и свет могу и морају да помогну Србији, поручује министар и указује на значај балканске руте.

Александар Вулин је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је данас евидентирано око 800 тражилаца азила у Србији, а током ноћи се очекује још око 700.

Како је рекао министар, Србија је показала да је у стању да се носи са бројем миграната који пролазе кроз њену територију. Истиче и да је потребно направити разлику између оних који остају у Србији и оних који су у транзиту.

Поручио је да Србија има своје планове шта да ради у случају да већи број људи дуже остане у Србији и каже да кроз Србију дневно прође око 2.000 људи.

Министар је рекао да Европа и свет могу и морају да помогну Србији. Објаснио је да је био у Женеви како би упозорио партнере из ЕУ и УН да није само медитеранска рута проблем иако је она најприсутнија у медијима.

Министар Вулин је истакао значај балканске руте и да је током посете померена та предрасуда, те су највеће светске организације решиле да обрате пажњу и на Балкан.

Збрињавање миграната Србију кошта 15.000 евра дневно, навео је Вулин, али је објаснио да је реч само о основним трошковима и да то не укључује појачано ангажовање полиције, војске и Црвеног крста.

"Србија заслужује помоћ јер је најорганизованија и најхуманија на путу", рекао је Вулин и додао да ни богатије земље нису тако организоване.

Поручио је да ће на иницијативу премијера Александра Вучића бити изграђен транзитни прихватни центар за мигранте. Напоменуо је да није реч о трајном центру јер мигранти не желе да остану у Србији.

Међутим, истакао је потребу да прихват миграната буде цивилизован и да се они сачувају од криминалаца, да се евидентира ко долази и одлази, да деца добију храну и заклон од кише.