Aa

Aa

Србија ускоро добија дечијег омбудсмана

Србија ускоро добија дечијег омбудсмана

Србија ускоро добија дечијег омбудсмана

Читај ми

„Јавна расправа поводом Закона о заштити права детета и успостављања заштитника права детета - дечијег омбудсмана почеће 5. јуна у Скупштини Србије“, истакао је посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Вулевић приликом представљања резултата студије о негативним искуствима у детињству у Србији, које су спровели „UNICEF“ уз помоћ психолога са Филозофског факултета и Института за ментално здравље у Београду.

 

Према речима Вулевића, након Београда, јавна расправа биће одржана и у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару и Нишу. Како каже, тиме се започиње један пут, који је дуг, али значајан за цело друштво, истакавши да Србија 12 година покушава да уведе у систем један свеобухватни Закон о правима детета и службу дечијег омбудсмана

„Основни задатак државних институција Републике Србије јесте да кроз нормативно правну делатност подстичу и стварају основу за правилно функционисање породице. У последње две године, на основу ранијих истраживања, предузели смо одређене мере како бисмо створили услове за превенцију и бољу заштиту деце од злостављања и занемаривања. Иако су остале још формално правне процедуре усвајања аката, Министарство је до сада успело да спроведе Стратегију за заштиту деце од насиља, Акциони план за спровођење стратегије 2018/2020, урадило је Општи протокол за заштиту деце жртава насиља, а покренуло је и поступак израде новог Акционог плана за децу“, навео је Вулевић.

 

Посебни саветник истакао је и да је урађена радна верзија Закона о изменама и допунама породичног закона, која у једном делу афирмише и дефинише одређена права детета. Како је рекао, нове мере нису усмерене на кажњавање родитеља, већ је Министарство, кроз превентивни надзор, што је и обавеза државе, добровољно омогућило родитељима, да кроз посебне програме и доступност посебним знањима и вештинама, науче ненасилне методе васпитање детета.

 

Вулевић је додао и да је препорука Комитета за права детета Уједињених нација изричита забрана физичког кажњавања деце и употреба силе као начина васпитног средства.

 

„Васпитање деце почиње од рођења. Ако користимо силу као васпитно средство наша деца се уче једном моделу у каснијем животном добу, који подразумева да сваки конфликт могу да реше кроз употребу силе, а ми то не желимо. Министарство ће и даље испуњавати своју мисију коју има, а то је стварање бољег и хуманијег друштва“, закључио је Вулевић.

 

Конференцији су присуствовали министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, директорка представништва Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ) у Србији Регина де Доминицис и доц. др Милица Пејовић Милованчевић из Института за ментално здравље.