Aa

Aa

Србија пример како се решава мигрантска криза

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Србија пример како се решава мигрантска криза

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заштиту Александар Вулин рекао је за РТС да се у овом тренутку између 1.500 и 1.800 миграната креће од Прешева до Шида. Ми треба да се бринемо о себи и да водимо рачуна шта се дешава када мигранти долазе на нашу територију, каже Вулин.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Александар Вулин је рекао да очекује да ће од сада од Грчке па до земаља крајње дестинације важити иста правила и исти принцип за кретање миграната и њихово евидентирање и све оно што је за њих али и за нас важно.

Појашњавајући како то функционише, Вулин објашњава да када улазите на територију Србије из Македионије ви морате да будете држављанин Сирије, Ирака или Авганистана, земаља које су погођене ратом, и морате да изразите намеру за тражење азила у Аустрији или Немачкој.

Према његовим речима, то су правила која важе од Грчке до Берлина.

"У овом тренутку је између 1.500 до 1.800 миграната који се крећу од Прешева до Шида али очекујемо да ће се повећати број погоршавањем временских услова и тај број ће се изједначавати са прошлом годином", каже Вулин.

Правила су сада усаглашена и важно је да у будућности нема једностраних потеза, каже Вулин.

"Оно што је важно је да нико не може да донесе одлуку одједанпут да више неће примати, на пример, држављане Ирака и да о томе не обавести никога", истакао је министар.

Дакле, како истиче Вулин, предвиђени су одређени периоди када ћемо се договарати која су то правила, обавештавати јенди друге и покушавати да избегнемо домино ефекат дуж читаве руте.

Ни мигрантску кризу, ни ратове у Сирији који су суштински разлог и узрок мигрантске кризе нити је изазвала Србија нити ће решавати Србија, истиче Вулин.

"Ми треба да се бринемо о себи и да водимо рачуна шта се дешава када мигранти долазе на нашу територију, које су то одлуке које погађају Србију када их доносе друге државе. Ми се тако понашамо и тако ћемо се понашати у будућности. Читав свет, па и на последњем састанку у Амстердаму изнео је Србију као пример како се решава мигрантска криза", закључио је Вулин.

Поводом Међународног дана холокауста, Вулин је навео да је разлог што се овако понашамо према мигрантима то што смо научили да не треба мрзети друге људе.

Влада Србије је, према његовим речима, показала колико јој је стало до историјске истине, па није чекала 40 година за покретање процедуре за изградњу меморијала на Старом сајмишту.

Како поручује, не смемо дозволити да неодговорним идејама, попут рехабилитације Милана Недића, падне сенка на све оно што су генерације иза нас радиле.